Güneşte fazla kalmak cilt kanserine sebep oluyor

Güneşte fazla kalmak cilt kanserine sebep oluyor

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi'nin plastik cerrahi uzmanı Opr. Dr. Mustafa Öksüz, güneşe aşırı maruz kalmanın cilt kanserlerinin en önemli sebebi olduğunu söyledi.

Cilt kanserlerinin derinin her yerinde görülebildiğini belirten Öksüz, ancak güneş ışınlarına daha çok maruz kalan yüz, kulaklar ve boyun bölgesinde daha sık karşılaşıldığını ifade etti.
 
Cilt kanserlerinin bazal hücreli kanser, skuamöz hücreli kanser ve melanom olarak üçe ayrıldığını belirten Opr. Dr. Öksüz, “En sık görülen cilt kanseri türü olan bazal hücreli cilt kanseri, epidermisteki (cildi dış etkenlere karşı koruyan üst tabaka) bazal hücrelerin değişimiyle oluşur. Genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir. Gelişimi yavaştır, cilt geneline yayılmaz ve nadir olarak hayatı tehdit eder. Örnek olarak yüz bölgesi, bazal hücreli kanserin en sık saptandığı bölgedir. Açık ten rengine sahip insanlarda en sık görülen cilt kanseri tipi, bazal hücreli cilt kanseridir. Yaygın olarak görülen kanser türlerinden biri de skuamöz hücreli cilt kanseridir. Koyu ten rengine sahip insanlarda en sık gözlenen cilt kanseri tipidir. Bacaklar ve ayaklar gibi güneşe maruz kalmayan vücut bölgelerinde gözlenir. Bununla birlikte açık ten rengine sahip insanlarda skuamöz cilt kanseri baş, yüz, kulak ve boyun gibi güneşe maruz kalan vücut bölgelerinde görülür. Skuamöz hücreli cilt kanseri lenf bezleri ve iç organlara yayılabildiği için tedavinin hemen başlatılması gerekir. Zamanında tedavi edilmeyen skuamöz hücreli cilt kanseri ölümle sonuçlanabilir.” dedi.
 
En tehlikeli cilt kanseri türü olan melanomun ise diğer cilt kanseri türlerine oranla nadir görüldüğünü vurgulayan Öksüz, “Erken teşhis edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Erken teşhis edilebilirse hastanın tam olarak tedavi edilmesi mümkündür. Farklı renklerde ve sınırları tam olarak seçilemeyen benlerin melanoma dönüşme riski bulunmaktadır. Melanom, vücuttaki herhangi bir alandaki cilt yüzeyinden gelişebilir. Erkeklerde baş, boyun bölgesi, omuzlar ve kalçalar arasında, yani gövde kısmında daha sık görülür. Kadınlarda ise bacakların alt kısmında veya gövdede daha sık görülür. Melanom, koyu cilt rengine sahip insanlarda daha az görülmekte olup bu kişilerde el ve ayak tırnak yatakları ve tabanlarında görülür.” diye konuştu.
 
Cilt kanserlerini tetikleyen faktörler arasında en önemlisinin, güneş ışınlarının cilt için zararlı etkiye sebep olan UV-B olduğunu ifade eden Öksüz, sözlerine şöyle devam etti: “UV-B ışınları, ba ve boyun bölgesinde görülen bazal hücreli ve skuamöz hücreli karsinomda en önemli etken olarak gösterilmektedir. Bunun dışında dudak ve ağız mukozasında görülen karsinomlarda, tütün çiğneme ve sigara alışkanlığı en riskli faktör olarak karşımıza çıkmakta. Deri üzerinde kronikleşen ve normal bir iyileşme süresinde iyileşmeyen yaralarda ya da aynı bölgede tekrarlayan ülserasyonlarda, mutlaka cilt kanseri konusunda uzman bir hekime başvurmak gerekmektedir. Yaşla birlikte de cilt kanseri görülme riski artar. Bunun nedeni, yaşla birlikte güneş ışığına maruziyet süresinin artması olabilir. Bu yüzden güneş ışınları, deri kanserine sebep olan en önemli neden olduğundan en önemli koruyucu önlem güneşten kaçınmaktır.” şeklinde konuştu.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.