Güneşin batıdan doğmasını Bediüzzaman nasıl yorumluyor?

Güneşin batıdan doğmasını Bediüzzaman nasıl yorumluyor?

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu geçtiğimiz günlerde sahur programında "kıyamet alametlerinden" bahsederken Bediüzzaman'a değindi.

Risale Haber-Haber Merkezi

Ramazan boyunca her gece ATV'de yayınlanan Sahur Özel Programı, Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun kendine has anlatımıyla devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde kıyamet alametlerinden bahseden Hatipoğlu,  Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerine de değindi.

"Biz o alimlerin yorumlarına saygı duyuyoruz"

Kıyâmet alâmetlerinden olan "Ye'cüc ve Me'cüc" âyetini yorumlayan Nihat Hatipoğlu şöyle dedi:

"Tabi bunlar hepsi üzerinde uzun konuşulması gereken, her türlü manaya apaçık olan hususlardır. Ama şöyle bir prensibimiz vardır: Kur'anda geçen bir şeyin zahirini, dış görüntüsünü anlamaya bir engel yoksa, mecazi anlama gitmeyiz biz. Genel prensibimiz budur. Ama dış anlamını anlamaya yönelik bir problem varsa onun iç, mecazi anlamanı çözmeye çalışırız. Onun için mesela Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ve benzerleri alimler diyorlar ki 'güneşin batıdan doğması' İslam'ın batıdan gelmesidir diyor, öyle yorumluyor. Biz o büyük alimlerin görüşlerine saygı duyuyoruz. Onları saygısızlıkla karşılamayız, öyle bir şeyimiz olamaz. Ama hadisin açık yönü ona işaret ediyor. Allah gerçeği bilendir. Hep beraber yaşayacak ve hep beraber göreceğiz. Ama o büyük alimlerin sözlerine çok büyük bir önem veriyoruz."

Bediüzzaman güneşin batıdan doğması hakkında ne dedi?

"Amma güneşin mağripten tulûu ise, bedahet derecesinde bir alâmet-i kıyamettir. Ve bedâheti için, aklın ihtiyarı ile bağlı olan tevbe kapısını kapayan bir hadise-i semâviye olduğundan, tefsiri ve mânası zâhirdir, tevile ihtiyacı yoktur. Yalnız bu kadar var ki: 

Allahu a'lem, o tulûun sebeb-i zâhirîsi: Küre-i arz kafasının aklı hükmünde olan Kur'ân onun başından çıkmasıyla zemin divâne olup, izn-i İlâhî ile başını başka seyyareye çarpmasıyla hareketinden geri dönüp, garptan şarka olan seyahatini irade-i Rabbânî ile şarktan garba tebdil etmekle güneş garptan tulûa başlar.

Evet, arzı şems ile, ferşi Arş ile kuvvetli bağlayan hablullahi'l-metîn olan Kur'ân'ın kuvve-i câzibesi kopsa, küre-i arzın ipi çözülür, başıboş, serseri olup aksiyle ve intizamsız hareketinden güneş garptan çıkar. Hem müsademe neticesinde emr-i İlâhî ile kıyamet kopar diye bir tevili vardır." (1)

-------------------------------

(1) bk. Şualar, Beşinci Şua.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
8 Yorum