Güneş evi elektriğini satmaya hazırlanıyor

Güneş evi elektriğini satmaya hazırlanıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AB ortaklığıyla 6 yıl önce oluşturulan güneş evinde tüketilen elektrikten fazlası üretiliyor.

Diyarbakır Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı'nda tüketimden fazla üretilen elektriğin satışı yapılacak.
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa Birliği (AB) ortaklığıyla Sümerpark içerisinde 6 yıl önce oluşturulan örnek projede güneş panellerinden elde edilen elektrik ile evin ısınma, soğutma ve aydınlatma ihtiyacı karşılanıyor.
 
Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı Yetkilisi Mehmet Gündüz, AA muhabirine, projede oluşturulan evde güneş enerjisiyle elektrik enerjisi elde edildiğini anlattı.
Evde üretilen elektriğin doğa dostu olduğunun altını çizen Gündüz, konuşmasına şöyle devam etti:
 
"Yazın yatay, kışın ise dikey panellerden daha iyi elektrik alınıyor ve 1.62 watt enerji üretebiliyoruz. Evin 3.88 kilovat kurulu gücü var ve her biri 12 voltluk 16 depolama aküsü bulunuyor. Paneller sayesinde evde kendi tükettiği elektrikten fazlası üretiliyor. Ürettiğimiz fazla elektriği satma aşamasına geldik. Bunun için yetkilerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. En kısa sürede sonuca ulaşacağımızı umuyorum."
 
- 50 bin öğrenciye eğitim verildi
 
Proje sorumlusu Vural Güneş ise güneş panelleri, sıcak su kolektörleri, tromp duvarları, sera, akıllı şöminesi ve yeraltı ısı kaynakları sayesinde ısı verimliliğinin sağlandığını kaydetti.
 
Duvarların yapımında deniz kumu, metal saç ve cam kullanıldığını dile getiren Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Isınan havanın yükselme prensibi kullanılarak dışarı soğuk olduğunda cam içerisinde hapsedilen sıcak hava, iç duvarın havalandırmaları açılarak ev içerisine veriliyor. Dışarı sıcak olduğunda ise duvarın iç, alt ve dış üst havalandırması açılarak içerideki sıcak hava dışarı veriliyor. Bu sayede evin ihtiyacından fazla miktarda elektrik üretilebiliyor."
Projedeki asıl hedefin çocuk ve gençleri bilgilendirmek olduğunu vurgulayan Güneş, "Öğrencilere tasarruflu elektrik kullanımını öğretiyoruz. Her yaştan bilinçli elektrik kullanan bir kuşak oluşmasına katkı sunmak istiyoruz. Şimdiye kadar 50 bin öğrenciye eğitim verdik" şeklinde konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.