Güneş enerjisinde 6 milyar €'luk talep

Güneş enerjisinde 6 milyar €'luk talep

Türkiye'nin 27 bölge-sinde gerçekleşecek güneş enerjisi yatırımı için belirlenen 425 megavat kapasitenin 11 katı fazlasıyla 5 bin megavatlık başvuru yapıldı.

 6 milyar Euro tutarındaki yatırım için EPDK, başvuruları değerlendirip ihale süreci için Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ)'ye gönderdi.
 
Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda Türkiye'de 600 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulması kararı kapsamında güneş enerjisi yatırımlarında sona gelindi. 27 bölgede yatırımcıların güneş enerjisi yatırımı yapması için alanlar belirlendi. Türkiye'nin 27 bölgesinde gerçekleşecek en doğal enerji olan güneş enerjisi yatırımı için belirlenen 425 megavat kapasitenin 11 katı fazlasıyla 5 bin megavatlık başvuru oldu. 6 milyar Euro tutarında yatırım için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), başvuruları değerlendirip ihale süreci için Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) gönderdi.
 
YILMAZ: GÜNEŞ ENERJİSİNE YATIRIMLARI ÖNEMSİYORUZ
 
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmanın stratejik öncelik olduğunu belirten EPDK Başkanı Yılmaz, güneş enerjisi yatırımlarını önemsediklerini söyledi. Geçen yıl şirketlerden alınan yatırım başvuruları ile Türkiye'deki 27 bölgedeki güneş enerjisi sahalarını tek tek belirlediklerini kaydeden Yılmaz, 'Kanunda ilk etapta 600 megavatla sınırlı bir yatırım alanı açıldı. Yatırımcılardan gelen talepleri ülkemize en faydalı olacak şekilde inceledik ve son aşamaya getirdik. TEİAŞ, yapacağı ihalelerin ardından yatırım sürecini başlatacak' dedi.
 
425 PLANLANDI, 5 BİN MEGAVAT TALEP GELDİ
 
Mayıs ayında gönderilen Elazığ ve Erzurum bölgelerinin ardından 17 bölgede de güneş enerjisi yatırım ihalelerinin gerçekleştirilmesi için başvurular TEİAŞ'a gönderildi. Yılmaz, 'Bu bölgelerde 1 milyar Euro yatırımla hayata geçecek 425 megavatlık güneş enerji santral kapasitesi için 11 katı oranda 5 bin megavatlık yatırım talebi geldi. Şirketlerden gelen yatırım tutarı yaklaşık 6 milyar Euro'yu buluyor' dedi.
 
Bingöl, Tunceli ve Erzincan'a talep yok
 
Güneş enerji yatırım açılan Bingöl, Tunceli ve Erzincan bölgelerine başvuru yapılmadığı ifade edildi. Hakkari Muş ve Şırnak bölgelerine ise 1'er adet başvuru yapıldı. Bu arada; Elazığ ve Erzurum bölgeleri için yapılan ilk güneş enerjisi ihalesini kazananlar için de EPDK lisans çalışmalarında son aşamaya geldi. Bakanlık tarafından ilan edilen 27 adet bölgeden geriye kalan Konya 1, Kahramanmaraş-Adıyaman, Kayseri bölgelerinin de işlemlerinin zamanda tamamlanarak Enerji Bakanlığı'na gönderilmesi planlanıyor.
 
Konya için 62 şirket yarışacak
 
Bir bölgeye birden fazla başvurunun geldiği durumda TEİAŞ'ın açtığı ihaleyi kazanan şirket yatırımı yapabilecek. Bu kapsamda da en büyük yarışın Konya'da olacağı görülüyor. Çünkü; Konya'da 46 megavatlık kapasite için 62 şirketten 25 kat civarında (1150 megavat) talep geldi. Konya'yı 41 şirketin talebiyle Niğde-Aksaray bölgesi izledi.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.