Güneş çarpması ölüme neden olabilir!

Güneş çarpması ölüme neden olabilir!

Güneş çarpması ölüme neden olabilir!

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, güneş çarpması hakkında uyarılarda bulunarak "Güneş çarpması vakalarına hemen müdahale edilmezse buna maruz kalan bireyleri ölüme dahi götürebilir." dedi.
 
Hava sıcaklıklarının her gün biraz daha artış göstermesi ile uzmanlar güneş çarpmalarına karşı uyarılarda bulundu. Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, yaşanan bu ani ve aşırı sıcaklık artışlarının başta güneş çarpması olmak üzere bir çok hastalığa neden olabileceği tüm olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini söyledi. Aşırı sıcakların özellikle sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına neden olduğunu belirten Ulutaşdemir, "Vücut mekanizmasında meydana gelen bozulmalar ciddi bir rahatsızlık olarak tanımlanan güneş çarpmasına neden oluyor. Aşırı sıcaklıkların yanında yüksek nem oranları da güneş çarpmasını tetikliyor." diye konuştu.
 
Güneş çarpmasının acil müdahale yapılmaması durumunda çok ciddi sağlık sorunlarında yol açtığını açıklayan Ulutaşdemir, "Güneş çarpması vakalarına hemen müdahale edilmezse buna maruz kalan bireyleri ölüme dahi götürebilir. Onun dışında güneş çarpması yüksek ateş, davranış, anlama ve algılama bozuklukları, kalp atışlarındaki düzensizlik, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle özellikle vücudun baş kısmını güneş ışığından olabildiğince korumak son derece önemli." diyerek vatandaşları uyardı.
 
ÖZELLİKLE YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR DİKKATLİ OLMALI
 
Güneş çarpmasının özellikle yaşlılar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Ulutaşdemir, "Yaşlılar ve çocuklar bu tür durumlar karşısında diğer vatandaşlarımıza oranla daha hassastır. Bu nedenle özellikle çocukları ve yaşlıları yazın aşırı sıcaklarından ve güneş ışınlarından uzak tutarak onların insan sağlığı açısından son derece zararlı olan ultraviyole ışınlarına maruz kalmasını engellemeliyiz." şeklinde konuştu.
 
Güneş çarpmasından korunmak için uzmanların tavsiyelerine önemle uyulması gerektiğini aktaran Ulutaşdemir, bireylerin meteorolojinin yaptığı hava tahmin raporlarını dikkatle takip etmesini söyledi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.