Günde 12 bardak tüketin

Günde 12 bardak tüketin

Uzmanlar vatandaşlara aşırı sıcakların hakim olduğu şu günlerde su ve sıvı içecekler tüketmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Dilek Diker, “Yaz aylarının bizler tarafından başlıca beklentisi yeterince su tüketmektir. Yetişkin bir bireyin bu mevsimde alması gereken su miktarı günlük 12 bardak kadardır'' dedi.

Günde mutlaka 1-2 porsiyon sebze yemeği, 3-4 porsiyon taze meyve ve salata yiyerek gerekli olan mineral, posa ve doğal tuz alınabileceğini belirten Diker “Sebze yemeklerini hazırlarken kızartma ve kavurma işlemlerini tercih etmemeliyiz" dedi.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği, şu günlerde nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulunan Diyetisyen Dilek Diker, “Yaz aylarının bizler tarafından başlıca beklentisi yeterince su tüketmektir. Yetişkin bir bireyin bu mevsimde alması gereken su miktarı günlük 12 bardak kadardır. Kişi eğer çok terliyorsa ve ya gebelik-emzirme gibi özel bir durumu varsa buna 2-3 bardak su daha ilave edilmelidir. Bize çeşitli nedenlerle başvuran hastalarımıza şikayetleri her ne olursa olsun, metabolizmayı hızlandırıcı, böbrekleri temizleyici vb. etkileri olduğu için, sabahları uykudan uyandıklarında aç karnına 1-2 hatta içebiliyorlar ise daha fazla su içmelerini öneriyoruz. Yemek esnasında fazla su tüketilmesini ise önermiyoruz. Kilo vermek isteyenlerde yemeğin hemen öncesi ya da sonrası da dahil olmak üzere su içilmesi, mideyi daha fazla büyütüp daha fazla yemek alanı oluşturacağından, kilo almak isteyenlerde ise aksine mide hacmini doldurup iştah kapatacağından, bu şekildeki su tüketiminin kısıtlı olmasını öneriyoruz. Su içmekte zorlananlarda, gün içinde tüketilen suya nane yaprağı, limon suyu gibi aroma katan şeyleri eklemeleri bir miktar fayda sağlayabilir. Su dışında tavsiye edebileceğimiz diğer içecekler ise ayran, maden suyu, taze sıkılmış meyve suları ve evde yaptığımız şeker oranı düşük kompostolardır" dedi.
 
“AZ AMA SIK ARALIKLARLA TÜKETİM YAPMALIYIZ"

Sıcak havalarda nelerin yenilmesi gerektiği konusunda da açıklamalarda bulunan Diker, “Günde mutlaka 1-2 porsiyon sebze yemeği, 3-4 porsiyon taze meyve ve salata yiyerek gerekli olan mineral, posa ve doğal tuzu alabilmiş oluruz. Sebze yemeklerini hazırlarken kızartma ve kavurma işlemlerini tercih etmemeliyiz. Bunların dışında yeterince protein almak her dönemde olduğu gibi bu mevsimde de önemlidir. Kas kütlemizin korunabilmesi ve tok tutuculuğu açısından proteinler vücudumuz için çok gereklidir. Protein kaynağı olarak, işlenmemiş etlerimizi kızartma hariç her türlü pişirip tüketebiliriz. Yumurtayı sabah ve ya diğer öğünlerde menemen olarak kullanabiliriz. Bunların yanı sıra 1-2 kibrit kutusu peyniri ve 2-3 su bardağı süt veya yoğurdu günlük olarak almalıyız. Tüm bu yiyecekleri nasıl tüketeceğimizden bahsedecek olursak, besinleri az miktarda ve sık aralıklarla tüketmek en sağlıklı yöntemdir. Sabah erken kalkmak beklemeden kahvaltı yapmak ve sonrasında 2,5-3 saat aralıklarla beslenmek en uygundur. Vatandaşlarımız bu önerilerimize uyarak, bu sıcak yaz günlerini sağlıklı ve rahat şekilde geçireceklerdir“ şeklinde konuştu.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.