Günaydoğu'ya 10 bin eğitim ve sağlık tesisi

Günaydoğu'ya 10 bin eğitim ve sağlık tesisi

"silah bırakma" çağrısıyla yeni bir aşamaya ulaşan çözüm sürecine 'alt yapı' dopingi geliyor

Çözüm sürecinde atılan adımları, Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan vatandaşların hayat kalitesini yükselterek desteklemeyi amaçlayan Hükümet, bölge illerinin yıllardır en büyük sorunu olan eğitim ve sağlığa neşter vurmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda derslik sayısından hasta yatak kapasitesine, öğretmen, hekim ve hemşire sayısından sağlık turizmine kadar birçok konuda düzenlemeleri hayata geçirecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı'na göre GAP şehirlerinden Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'a adeta eğitim ve sağlık yatırımları yağacak. Eylem Planı kapsamında atılacak adımlardan bazıları şöyle:

-Bölge illerine derslik başına öğrenci sayısının 33'e düşürülmesi için 8 bin 302, ortaöğretimde ise 4 bin 683 derslik olmak üzere toplamda 13 bin derslik yapılacak.

-Yurtların kapasitesi ve bilgisayarlı kütüphane sayısı artırılacak.

-Öğretmenlerin bu bölgede çalışmalarının özendirilmesi ve mevcut öğretmenlerin bölgede en az 4 yıl kalmalarının sağlanması için çalışma yapılacak.

-Bölge üniversitelerinde öğretim gören yabancı öğrenci sayısının artması için yurtdışı tanıtım faaliyetleri yapılacak. Burslar, Erasmus ve Değişim Programları etkin kullanılacak.

-Devlet hastanelerinde 2 bin 835, şehir hastanelerinde 5 bin 375 olmak üzere toplam 8 bin 210 yatak kapasitesi oluşturulacak.

-51 Aile Sağlığı Merkezi, 17 sağlık evi, 14 Toplum Sağlığı Merkezi ve 2 Halk Sağlığı Laboratuvarı'nın yapımı tamamlanacak.

-Başta uzman hekim ve hemşire olmak üzere GAP Bölgesi'ndeki üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı'na ait hastanelere tahsis edilen hekim ve diğer sağlık personeli kadroları artırılacak. Sağlık turizmi geliştirilecek.

türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.