Gün kurusu tavan yaptı

Gün kurusu tavan yaptı

Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle üretimin düşmesine bağlı olarak perakende satış fiyatı geçen yıla göre yüzde 200 artan 'gün kurusu' kayısı, kilogramı 45 liraya varan fiyatlarla satılıyor.

 Malatya TSO Başkanı Erkoç, zirai don nedeniyle üreticilerin yanı sıra tüketicilerin de sıkıntı yaşadığını dile getirdi.
 
"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle üretimin düşmesine bağlı olarak perakende satış fiyatı geçen yıla göre yüzde 200 artan "gün kurusu" kayısı, kilogramı 45 liraya varan fiyatlarla satılıyor. Malatya'da üreticilerin kayısıyı daldan silkeledikten sonra damda ya da bahçede hiçbir işleme tabi tutmadan güneşin etkisiyle kurumaya bıraktığı gün kurusu kayısı, ürünün bol ve fiyatların düşük olduğu dönemlerde diğer çeşitlere göre daha fazla talep görüyor. Farklı tadıyla tüketicilerce tercih edilen gün kurusu kayısı, bu yaz mevsiminde ise fiyatların yüksekliği nedeniyle birçok vatandaş tarafından "tadımlık" olarak satın alınabiliyor. Kentte geçen yıl kilogramı 15 liraya satılan gün kurusu kayısının bu sezonki perakende satış fiyatı, 40-45 lira aralığında değişiyor. Bu ürün, toptan olarak da kilogramı 25-30 liraya satılıyor.
 
'BU SENE BİR FELAKETLE KARŞI KARŞIYA KALDIK'
 
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 31 Mart'taki zirai dondan sonra Malatya'da kayısının yüzde 95 zarar gördüğünü söyledi. Böylesine büyük bir felaketi Malatya'nın 100 yılda bir yaşadığını dile getiren Erkoç, "Bu sene böyle bir felaketle karşı karşıya kaldık. Özellikle üreticilerimizin ciddi mağduriyetleri oldu. Ürün olmayınca haliyle arz-talep noktasında fiyatlar da tavan yaptı. Bu sene 5 liralık kayısı, 20 liraya çıktı. Gün kurusu kayısı, perakende olarak 40-45 liraya satılıyor. Toptan aldığımızda bunun fiyatı, 25- 30 lira aralığında değişiyor" diye konuştu. Erkoç, kayısı üretimi açısından zor bir yıl geçirdiklerini belirterek, zirai don nedeniyle üreticilerin yanı sıra tüketicilerin de sıkıntı yaşadığını dile getirdi.
 
'BU SENE, GÜN KURUSU KAYISIMIZ YETERLİ DEĞİL'
 
Malatya'da bu yıl yaş kayısı rekoltesinin 32 bin ton civarında olacağını tahmin eden Erkoç, bunun 7-8 bin tonunun kuru kayısı, 2 bin 500-3 bin tonunun ise gün kurusu kayısı olarak değerlendirileceğini belirterek, bu sezonki rekoltenin ihtiyacı karşılayamayacağını vurguladı. Gün kurusu kayısının az olduğuna dikkati çeken Erkoç, "Geçen sene çok çok fazlaydı, gün kurusuna bu sene stoksuz girdik. Bu sene, geçen yıl ile bu seneki ürünün takviyesiyle fiyatlar biraz yukarıda olur ama çok yemesek de tadımlık olarak devam ederiz." ifadesini kullandı. Kentte kuru yemiş ve kayısı satan Ercan Öztürk de Malatyalı için geçim kaynağı olan kayısının 31 Mart'taki zirai don nedeniyle yanmasından hem üreticilerin hem esnafın hem de vatandaşın olumsuz etkilendiğini söyledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.