Gümüşhane'de Ecdat Yadigarı Çeşme Onarım Bekliyor

Gümüşhane'de Ecdat Yadigarı Çeşme Onarım Bekliyor

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Özcan Mahallesi Güzeller semtinde bulunan 228 yıllık tescilli Mir Ahmed Raşid Çeşmesi onarılacağı günü bekliyor.

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan tarihi yol üzerinde yer alan Mir Ahmed Raşid Çeşmesi, büyüklüğü, kitabeleri ve tarihi kimliğiyle dikkat çekiyor.

Özcan Mahallesi Güzeller semtinde önceki yıllarda yıkılan ve şehrin nadir tarihi ahşap tavanlı camilerinden olan Güzeller Mahallesi Camii'nin bitişiğinde yer alan çeşme kitabesine göre 1787-1788 tarihinde Mir Ahmed Raşid tarafından yaptırıldı.

Sarı renkli küfeki taşından yüksek ve geniş bir kemerle inşa edilen çeşmenin kitabesi ilk günkü gibi muhafaza edilirken, çeşmenin sağ üst köşesinde yer alan yazı mevcut halde durmasına karşın sol üst köşesindeki yazı ise bakımsızlıktan dolayı yerinden koptu.

Kitabesinde “Sevgili, saygı değer ve göz nuru olan (Mir Ahmed Raşid) bu Rüstem mahallesini ihya eyledi. Hayırlar sahibi o kişi, yola çıkıp bu çeşmeyi yeniden yaparak konutlara su akıttı; aferin ona! Kurnadan doğru bir tarih düştü; (bu) kaynak suyu Mir Ahmed Raşid’indir” yazan ve kemer örgüsünde ince ve uzun şekilli taşlar kullanılan çeşmenin diğer yüzeylerinde ise daha büyük ve geniş blok taşlara yer verildi.

ÇEŞMENİN YAPIM TARİHİ KİTABESİNDE EBCET HESABIYLA DA YAZILI
Üst kemer kısımlarında dökülmeler olan, arkasındaki deposunun üzeri yıkılan, kemerin kilit taşı mertebesindeki taşları yerinden çıkmak üzere olduğu çeşmenin kitabesinde çeşmenin yapım tarihiyle ilgili rakamlı ifadenin yanı sıra son mısrada ebcet hesabıyla tarih yerleştirme sanatının da bir örneği görülmekte.

Geçtiğimiz aylarda çevresindeki yabancı ot ve dikenlerin temizliğini yaptırdıklarını ifade eden Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise konuyla ilgili gazetecilerin sorusu üzerine “Çeşmelerimizi sahipsiz bırakmayacağız” dedi.

“ÇEŞMELERİMİZ SAHİPSİZ KALMAYACAK, ECDADIMIZIN ESERLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Gümüşhane kent merkezinde Mir Ahmed Raşid Çeşmesi'yle birlikte üç tescilli tarihi çeşme bulunduğunu kaydeden Başkan Çimen, kent merkezindeki mahallelerde bulunan tarihi çeşmeleri restore etmek veya ettirmek için bir çalışma yapacaklarını ve onları gün yüzüne çıkararak bugünkü tarihle buluşturmanın görevleri olduğunu söyledi.

Yaz aylarında çeşmenin çevresini temizlettiklerini hatırlatan Başkanı Çimen, “Kanuni mevzuatın izin verdiği oranda bununla ilgili bir çalışma yaptıracağım. Çeşmelerimiz sahipsiz kalmayacak. Ecdadımızın eserlerine sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.