Gümrüklerde işlem hızları arttı

Gümrüklerde işlem hızları arttı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Haziran ayında ihracat işlem süresinin yüzde 81’nin ilk yarım saatte, ithalatta yüzde 56’sının işlemlerinin ilk 8 saatte yapıldığını bildirdi.

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünce dönemsel olarak ölçülen gümrük işlem süreleri 2015 Haziran verileri paylaşıldı. İhracat beyannamelerinin onaylandığı zamandan başlayıp, gümrük müdürlüğünce gerçekleştirilen kontrol ve muayene işlemlerinin bitirilmesine kadar olan süreyi içeren ihracatta işlem süresine göre; ihracat beyannamelerinin yüzde 81’inin işlemleri ilk yarım saatte, yüzde 95’inin işlemleri ise ilk 4 saatte sonuçlandırılarak ülkeyi terk edebilir duruma geldi. 

Haziran ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren işlem gören ihracat beyannamelerinin yüzde 63’ünün işlemleri ilk bir dakikada sonuçlandırılarak ülkeyi terk edebilir duruma geldi. İhracat verileri; 178 bin 674 ihracat işleminin ilk 1 dakika, 193 bin 938 işlemin ilk 5 dakika, 206 bin 661 işlemin ilk 10 dakika ve 221 bin 238 işlemin ilk 20 dakikada sonuçlandığını gösterdi. 

İthalattaki işlem süresinde gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren ithalatta işlem gören gümrük beyannamelerinin yüzde yüzde 56’sının işlemleri ilk 8 saatte, yüzde 73’ünün işlemleri ise ilk 24 saat içinde tamamlanarak eşyası teslim edilebilir hale geldi. İlk 24 saat itibariyle bu oran fiziki kontrole tabi tutulan beyannameler için yüzde 45, belge kontrolüne tabi tutulan beyannameler için yüzde 72, basitleştirilmiş usulde işlem gören beyannameler için yüzde 90, yeşil hatta işlem gören beyannameler için ise yüzde 91 olarak gerçekleşti.

İthalat verileri 5 bin 153 ithalat işleminin ilk 1 dakika, 7 bin 444 işlemin ilk 5 dakika, 14 bin 142 işlemin ilk 10 dakika ve 25 bin 778 işlemin ilk 20 dakikada sonuçlandığını gösterdi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.