Gümrük kapılarında tek durak dönemi

Gümrük kapılarında tek durak dönemi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, gümrük kapılarında işlemlerin tek bir noktada tamamlanmasını sağlayacak "Tek Durak Projesi'ni" 2015'in ilk yarısında Kapıkule ve Sarp gümrük kapılarında hayata geçireceklerini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığının kara hudut kapılarında hayata geçireceği "Tek Durak Projesine" ilişkin bilgi verdi.

Dünyadaki çağdaş örnekleri de inceleyerek yürüttükleri çalışmalar sonucunda kara hudut kapılarında hayata geçirecekleri projeyle gümrük kapılarına gelen yolcuların ve yük taşıyan araçların karşılaştıkları 6 aşamalı yapının tek aşamaya indirileceğini ifade eden Canikli, hem gümrük hizmeti hem de pasaport işlemlerinin aynı noktada gerçekleştirilmesiyle gümrük işlemlerinin en kısa sürede neticelendirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Özellikle işlem hacminin büyüklüğü dolayısıyla yoğun tır ve yolcu giriş-çıkışlarına sahne olan kapılarda yığılmalar yaşanmaması ve işlemlerin daha hızlı şekilde yürütülmesini istediklerini ifade eden Canikli, "Tek Durak Projesi ile iş akış süreçlerinin uzunluğu ve fazlalığından doğan bekleme ve sızlanmaların önüne geçmiş olacağız. Zaman zaman yaşanan uzun tır kuyruklarına son verileceği gibi gümrük işlem süreçlerinin sadeleşmesi ile zamandan ve maliyetlerden tasarruf sağlanacak. Böylece hem yolcular hem de sürücüler kara hudut kapılarında modern, çağdaş ve etkin hizmet almanın mutluluğunu yaşayacaklar" değerlendirmesinde bulundu.

"Daha sonra diğer kapılarımızda uygulayacağız"

Bakan Canikli, artan araç ve yolcu trafiği karşısında mevcut sahanın yetersizliği nedeniyle sahanın genişletilmesinin, artan araç ve yolcu trafiğini karşılayacak şekilde plan ve proje çalışmalarının devam ettiğini, bu çerçevede pasaport, tescil-muayene ve kontrol işlemlerinin tek peronda yapılmasına izin verecek fiziki düzenlemelerin tamamlanması, yolcular için yolcu salonu inşa edilmesi ve yaya tüneli oluşturulması gibi çalışmaların yapılmasına hız verdiklerini bildirdi.

Projenin tamamlanmasıyla kara hudut kapılarında eşyanın risk analizi, ihbar ve şüphe halleri sonucunda kırmızı hatta yönlendirilmediği durumlarda, tescil işleminin belge kontrolü üzerinden sonuçlandırılacağını ve sahadan çıkış işlemlerinin hızla tamamlanacağını belirten Canikli, "Kapıkule ve Sarp’ta 2015’in ilk yarısında Tek Durak projesini tamamen hayata geçirmeyi planlıyoruz. Daha sonra da diğer kapılarımızda projeyi uygulayacağız" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.