Gülenizm Nurculuk değildir, Nurculuk sivil iman hizmetidir, devleti ele geçirmek değil

Gülenizm Nurculuk değildir, Nurculuk sivil iman hizmetidir, devleti ele geçirmek değil

Mustafa Akyol: Modernistlerin de görmesi gereken bazı önemli nüanslar da var

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Gazeteci yazar Mustafa Akyol, "Gülenizm Nurculuk değildir. Çünkü Nurculuk "sivil iman hizmeti"dir, devleti ele geçirmek değil" dedi. 

Akyol, twitter hesabından bu mesajı verirken Al Monitor'da yazdığı yazıda da "Gülen krizinin başlattığı İslam-içi tartışmalar"a dikkat çekti.

15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye tarihinde tamamen yeni bir sayfa açtığını belirten Akyol, Gülen krizinin İslami kesimde bir öz eleştiri ve karşılıklı itham dalgasına yol açtığını da söyledi.

Modernistlerin ve gelenekçi İslamcıların görüşlerine yer veren Akyol, modernistlerin de görmesi gereken bazı önemli nüansların olduğunu söyledi ve "Said Nursi’nin, “devleti ele geçirme” bir yana, devlet gücüne mesafeli durmayı öngören bir yaklaşımı var" dedi.

NURCU GELENEK GÜLENCİLERDEN FARKLI

Akyol'un yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"Modernistlerin de görmesi gereken bazı önemli nüanslar da var. Bunlardan biri, diğer İslami cemaatlerin hiçbirinin bürokrasi kadrolarına gizli gizli sızarak tüm devleti ele geçirmek gibi kapsamlı bir projelerinin olmadığı. Bu sadece Gülencilere has bir hırs ki, ben buna “bürokratik İslamcılık” gibi bir tanım da getirmiştim. 

"Dahası eklemek gerek ki, Gülencilerin kendisinden ilham aldıklarını ileri sürdükleri Said Nursi’nin, “devleti ele geçirme” bir yana, devlet gücüne mesafeli durmayı öngören bir yaklaşımı var. Nursi’ye göre devlet bir “topuz”, din ise bir “Nur.” Ve Nur’a hizmet etmek isteyenlerin ellerine “topuz” almamaları gerekiyor.

Nitekim Gülencileri eleştiren birkaç ayrı yazımda Nursi’nin bu örneğine atıfta bulunmuştum. Nurcu geleneğin Gülencilerden farklı olarak, bir sivil toplum hareketi olarak örgütlenmiş olması da bu açıdan kayda değerdir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.