'Gülen'in bazı ülkelere gidebileceği konusunda istihbarat geliyor'

'Gülen'in bazı ülkelere gidebileceği konusunda istihbarat geliyor'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, FETÖ elebaşının ABD'den kaçabileceği iddialarına ilişkin, "Bazı ülkelere gidebileceği konusunda bize de istihbarat geliyor ve bu konuda uyarılarımızı yapıyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk'te katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Yüksek Askeri Şura Toplantısı (YAŞ) ile ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, "Umarım, hem TSK'nın temizlenmesi hem de daha etkin hale gelmesi ve önümüzdeki sadece 5-10 yıllık değil, 20-30 yıllık geleceğinin planlanması bakımından hayırlara vesile olan kararlar çıkar." dedi.

"Bakanlıkta 120 kişinin ilişiği kesildi"

Dışişleri Bakanlığında görevden almalar konusunda Çavuşoğlu, ilk alınan kararla ilişiklerini kestikleri 88 kişi arasında iki büyükelçinin de bulunduğunu söyledi.

Geçen yıl 34 kişiyi de başka kurumlara, Başbakanlıktaki birime gönderdiklerini, bunların da ilişiğinin kesildiğini belirten Çavuşoğlu, bunlarla birlikte 120 kişinin ilişiğinin kesildiğini, bu sayının daha da artacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, "Çalışmaları titizlikle yapıyoruz. Şu anda tespitimize göre 300'ü geçiyor bu rakam. İki büyükelçinin ilişiği kesildi, iki veya üç tane daha büyükelçi olabilir. Biri netleşti." diye konuştu.

"Müsteşarımızı hedef almak doğru değil"

"Müsteşar Feridun Sinirlioğlu'nun 7 yıllık müsteşarlık yapması ve cemaatin kadrolaşmasının da bu 7 yıla en çok denk gelmesi iddiası" konusunda ise Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"Müsteşarımız Feridun Bey'in bu cemaatle herhangi bir ilgisi de yoktu, bağlantısı da yoktu. Açık konuşmak lazım. Burada bir kişiyi hedef almak da doğru değil. Görevden alınan büyükelçilere baktığımız zaman bu işleri kimin organize ettiğini çok iyi görebiliyorsunuz. O zaman kim yaptı bu işleri. Şu anda görevden iki büyükelçiyi aldık. O büyükelçilerin yaptıkları görevlere baktığınızda İnsan Kaynakları Biriminde veya bu tür konuları organize ettiğini görebiliyoruz. Mülakatta ve diğer aşamalarda komisyonlar oluşturuluyor. O zaman bunları nasıl ayarladılar, ne yaptılar, bu kişiler nasıl bu düzeni kurdu. Bunlar da şu anda incelenecek. Burada müsteşarımızı hedef almak da doğru değil. Feridun Bey ile aşağı yukarı iki yıldır çalışıyorum. Bu FETÖ terör örgütüne net bir şekilde karşı olduğunu biliyorum. O nedenle herhangi bir arkadaşımızın bu şekilde suçlanmasını doğru bulmuyorum."

"Mısır ile ilgili elimizde somut bilgi yok"

Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iade talebiyle ilgili olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'la ABD'ye ne zaman gideceğinin sorulması üzerine, bu takvimin, darbe girişimi hakkında FETÖ bağlantılarıyla ilgili dosyaların hazırlanmasına bağlı olduğunu söyledi.

ABD'ye geçici tutuklama taleplerinin ulaştırıldığını, Türkiye'nin neden tutuklama talebinde bulunduğunu belirten dosyaların Adalet Bakanlığı tarafından hazırlandığını belirten Çavuşoğlu, dosyaların tamamlanmasından sonra ABD nezdinde hem siyasi hem de hukuki çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.

FETÖ elebaşının ABD'den Mısır'a ya da Kanada'ya kaçabileceği yönündeki haberleri değerlendiren Çavuşoğlu, "Mısır ile ilgili elimizde somut bilgi yok. Ama bazı ülkelere gidebileceği konusunda bize de istihbarat geliyor ve bu konuda uyarılarımızı yapıyoruz, kaçmaması gerektiğini de söylüyoruz." dedi.

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.