Gülden 4 milyon 700 bin lira gelir

Gülden 4 milyon 700 bin lira gelir

Gül yağı ve konkreti ihracatından 3 milyon 329 bin lira gelir elde edildi. Bunun yanında yurt içine 1 milyon 380 bin liralık satış yapıldı.

Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, gül yağı ve konkreti ihracatından 3 milyon 329 bin lira gelir elde edildiğini, bunun yanında yurt içine 1 milyon 380 bin liralık satış yapıldığını bildirdi.
GÜLBİRLİK 48. Olağan Genel Kurulu, GÜLBİRLİK binası konferans salonunda yapıldı. Faaliyet raporunu okuyan GÜLBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, 2013 gül çiçeği kampanya döneminde 944 ton 405 kilogram gül çiçeği satın alındığını söyledi. Alım yapılan gül çiçeklerinin üç fabrikada işlendiğini ifade eden Demir, bunlardan 207 kilogram gül yağı, 254 kilogram da gül konkreti elde edildiğini kaydetti.

Elde edilen ürünlerin yurt dışına ihraç edildiğini ve yurt içine de satışının gerçekleştirildiğini anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Gül yağı ve konkreti ihracatından 3 milyon 329 bin lira gelir elde edildi. Bunun yanında yurt içine 1 milyon 380 bin liralık satış yapıldı. Kira, komisyon, faiz, indirim gelirleriyle yıl içindeki toplam giderimiz olan 5 milyon 54 bin liradan daha fazla gelir sağlayarak bütçe 51 bin lira fazla vermiştir."

- "Parfümeri firmaları kendi gülünü yetiştiriyor"

GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik ise son dönemde Türkiye ve dünyada gülcülükle uğraşan firmaların elini zayıflatan gelişmeler yaşandığını ifade etti. Çelik, Bulgaristan ve Fas'ta başlayan gül yetiştiriciliğinin son dönemde Afganistan, Çin, Hindistan ve Yunanistan'a da yayıldığına işaret etti.

Gül yağını satın alan hiçbir parfümeri firmasının kendi gülünü yetiştirmediğini de vurgulayan Çelik, son dönemde bu firmaların ikinci ülkelerde bahçe kiralayarak gül yetiştiriciliğine başladıklarının altını çizdi.

Bu dönemde kooperatifçiliğin öneminin de anlaşıldığına değinen Çelik, şunları kaydetti:
"Dünyadaki bu gelişmelere karşı rekabet gücünüzü elinizde tutabilmeniz için güç birliği kaçınılmazdır. 1986 yılında gül ile uğraşan 3 firma vardı. Bugün bu sayı 20 oldu. Bunların bir kısmı işe yeni girdi ancak gül işi yapanlar daha önce sarraflık, nalburculuk, besicilik yaptı. Döne döne buraya geldiler. Yani yarın bu sektör sıkıntıya maruz kalırsa bunlar için çok önemli değil, gül sektörünü bırakırlar, başka bir sektöre geçerler. Isparta'daki gül, onların kaygısı, tasası değil. Bu kaygı dönüp dolaşıp, yine GÜLBİRLİK'i bulacak. Gülcülükteki iniş çıkışlarda, gülü kurtaran yine GÜLBİRLİK olmuştur. Yapmamız gereken kooperatifçiliğin daha modern hale getirilmesi için adım atılması. Gerekiyorsa biz bu adımları şimdi atmalıyız. Bunların en önemlisi de her üyenin kooperatifine sahip çıkmasıdır."

Denetim raporunun okunmasının ardından toplantı sona erdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.