Gül Baba Türbesi için ilk adım

Gül Baba Türbesi için ilk adım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Macaristan ziyareti kapsamında, Gül Baba Türbesi'nin ve çevresinin restorasyonu çerçevesinde işbirliğine yönelik Mutabakat Zaptı imzalandı.

Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de düzenlenen III. Türkiye- Macaristan İş Forumu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban katılımıyla gerçekleştirildi. Forum kapsamında yapılan konuşmalar öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban huzurunda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler ve Macaristan Hükümeti adına Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen, Gül Baba Türbesi'nin ve çevresinin restorasyonuna yönelik Mutabakat Zaptını imzaladı. 
Mutabakat Zaptı, Gül Baba Türbesi ile çevresinin geniş kapsamlı imarı ve kullanımına yönelik Macaristan tarafınca sunulan konsept plan çerçevesinde işbirliği yapılacağı, taraflarca onaylanacak nihai projenin uygulamaya temel teşkil edeceği, bu doğrultuda konsept planın sonuçlandırılması için her iki tarafın uzman ve yetkililerinin hızlı bir çalışma gerçekleştireceği ve akabinde uygulamaya dönük detayların yer alacağı bir Uygulama Protokolü çerçevesinde çalışmaların başlatılacağı hususlarını içeriyor. Her iki tarafın teknik uzmanlarının katkılarıyla nihayetlendirilecek Gül Baba Türbesi ve Çevresinin Restorasyonu projesi, iki ülke işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek.
Gül Baba Kimdir?
Asıl adı Cafer olan, Amasya Merzifon doğumlu Gül Baba, elinde tahta kılıcı, sarığında gülü eksik olmayan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde Avrupa seferlerine katılan önemli bir Bektaşi dervişidir. Gül Baba, Kanuni Sultan Süleyman'ın daveti üzerine 1526 yılında Budin seferine de katılmış ve Budin alındıktan sonra 1531 yılında Budin'e yerleşerek orada 10 yıl yaşamıştır. Evliya Çelebi'nin anlattığına göre 1 Eylül 1541 yılında vefat eden Gül Baba'nın cenaze namazına Kanuni Sultan Süleyman dâhil 200.000 kişi katılmıştır.

Gül Baba, sadece Türkler değil, Macarlar tarafından da çok sevilen, Budapeşte'de bulunan Türbesi ile hala ismi yaşatılan önemli bir şahsiyettir. Bu sebeple Gül Baba Türbesi ve çevresinin restorasyonu, hem Türkiye hem de Macaristan tarafından önemli bir işbirliği olarak kabul ediliyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.