Guantanamo devri kapanıyor

Guantanamo devri kapanıyor

ABD yönetimi, Küba'daki Guantanamo tutukevinin kapatılmasına yönelik planın son aşamasına geldiğini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, Barack Obama yönetiminin Guantanamo tutukevinin kapatılmasına yönelik çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, Barack Obama yönetiminin Guantanamo tutukevinin kapatılmasına yönelik çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu söyledi.
Earnest, "Yönetimin Guantanamo tutukevinin güvenli ve bilinçli bir şekilde kapatılmasına yönelik planın son aşamasında olduğunu teyit edebilirim" ifadesini kullandı.

"Ulusal güvenlik çıkarımız için"

Planın daha sonra Kongre'ye sunulacağını belirten Earnest, tutukevinin kapatılması için ulusal güvenlik yetkililerinin uzun süredir çalışma içinde olduğunu hatırlattı. Earnest, tutukevinin kapatılmasının Başkan Obama'nın öncelikleri arasında bulunduğunu dile getirerek, “Başkan, Guantanoma tutukevinin kapatılmasının net bir şekilde ulusal güvenlik çıkarımıza olduğunu düşünüyor" diye konuştu.
Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan tutukevi, 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarının ertesinde ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından kurulmuştu. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen "terörle küresel savaş" kapsamında yakalanan ilk terör zanlıları 11 Ocak 2002'de buraya getirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, 2008 yılında başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Guantanamo tutukevini kapatacağını ifade etmişti. Obama, cezaevinin kapatılması sürecini hızlandırması için bugüne kadar üç özel temsilci atamıştı. Yönetim, uzun süredir Guantanamo tutukevinin kapatılmasını istese de Kongre'nin her iki kanadını kontrol eden Cumhuriyetçi Parti üyeleri buna karşı çıkıyor.
Tartışmalı tutukevinde şu anda 100'den fazla kişi bulunuyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.