Gözaltındaki Filistinli sayısı artıyor

Gözaltındaki Filistinli sayısı artıyor

İsrail ordusu, dün gece düzenlediği operasyonlarda 65 Filistinliyi daha gözaltına aldı. Operasyonların 6'ncı günününde gözaltına alınanların sayısı 240'a ulaştı.

İsrail ordusu, dün gece düzenlediği operasyonlarda 65 Filistinliyi daha gözaltına aldı. İsrail ordusu, gözaltına alınanlardan 51 kişinin, 2011 yılında onbaşı Gilat Şalit’e karşılık takas edilerek serbest bırakılan Filistinliler olduğunu açıkladı.

İsrail’in kayıp Yahudi yerleşimcileri bulmak için başlattığı operasyonlarda 6'ncı güne girilirken, İsrail askerleri dün gece de 65 Filistinliyi daha gözaltına aldı. Operasyonların başlamasından bu yana gözaltına alınanların sayısı 240'a ulaştı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, gözaltına alınanlardan 180’i Hamas üyesi. Dün gece tutuklananlardan 51’i Gilat Şalit takasında serbest bırakılan Filistinli mahkumlardan oluşuyor.

İsrail, operasyonlara başlandığından bu yana 800 noktada arama yaptığını açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu sabah katıldığı "Uluslararası Belediye Başkanları Konferansı" sırasında, İsrail askerlerinin dün gece gerçekleştirdiği operasyonlardan övgüyle bahsederek, şöyle devam etti:

“Dün gece Hamas teröristlerine yapılan operasyonlarda, gözaltına alınanlardan pek çoğu Gilad Şalit’e karşı serbest bırakılanlar, bu önemli bir mesaj vermekte ve bu ciddi operasyonlar, kaçırılan çocuklar evlerine dönüp getirilip, Hamas, Batı Şeria’da vurulana kadar sürecek” dedi.

İsrail Ordu sözcüsü Peter Lerner ise yaptığı yazılı açıklamada, “Kaybolan Eyal, Gilad ve Nafatali, hala Hamas teröristlerinin ellerinde. Bu teröristler ve destekçileri şunu bilmeli ki güvenlik güçlerimiz onları bulmak için gece gündüz her taşın altına bakıyor. Hamas’ın bu yolu kabul edilemez ve hoş görülemez” ifadelerini kullandı.

Batı Şeria'da İsrail ordusunun yürüttüğü operasyonlar nedeniyle El Halil ve çevresinde başlatılan askeri abluka hala devam ederken şehre giriş ve çıkışlara izin verilmiyor.

 Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı açıldı

Öte yandan, İsrail'in, Batı Şeria'da kaçırıldığını iddia ettiği 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından güvenlik gerekçesiyle kapattığı Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı açtığı bildirildi.

Gazze'ye Ticari Ürün Girişi Koordinasyon Komitesi Başkanı Raid Futuh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail makamları,  5 gündür kapalı tuttuğu Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ürün geçişleri için açtı. Ticaret ve tarım ürünleri taşıyan yaklaşık 300 kamyonun bugün geçmesi bekleniyor" dedi.

İsrail yönetimi, geçen Perşembe gecesi, Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bu konuda Filistin yönetiminin sorumlu olduğunu belirtmişti. Olayın ardından Batı Şeria'da aralarında eski bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu 240 kişi gözaltına alınmış, Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapıları güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı.

İsrail, Hamas Hareketi'nin 2006 yılında Gazze'yi kontrol altına almasının ardından bölgeye ambargo uygulamaya başlamış, Gazze'ye açılan 6 sınır kapısını kapatmıştı. Beyt Hanun Sınır Kapısı, özellikle yabancı pasaport taşıyanların girişi için açık tutulurken, Kerm Ebu Salim sınır kapısı ticari ürün geçişi için kısmen açık bırakılmıştı.

Mısır yönetiminin Refah sınır kapısını kapalı tutması nedeniyle Kerm Ebu Salim, Gazze'nin ticari geçişler için tek sınır kapısı olma özelliği taşıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.