Göz tansiyonunu kendimiz ölçeceğiz

Göz tansiyonunu kendimiz ölçeceğiz

Başında Türk bilim insanının bulunduğu ekibin çalışması büyük ilgi uyandırdı.2

Bugüne kadar sadece uzman doktor eşliğinde gerçekleştirilebilen tıbbi bir müdahale artık evde rahatlıkla yapılabilecek.
 
Dünya çapında 65 milyon kişiyi etkileyen göz tansiyonu (glokom), Stanford Üniversitesi’nde ve başında Dr. İ. Emre Aracı’nın bulunduğu ekip tarafından yapılan çalışma sonucu geliştirilen bir yöntemle rahatlıkla ölçülebilecek.
 
ABD basınında ve uzmanlar tarafından büyük ilgi gören ve heyecanla karşılanan çalışma, alanında önde gelen dergilerden olan Nature Medicine’in 24 Ağustos’taki sayısında yayınlandı.
 
SADECE UZMAN DOKTOR İLE YAPILIYOR
 
Yüksek göz içi basıncı ve bu basıncın gün içinde meydana getirdiği çalkantılar, göz tansiyonunun (glokom) en önemli risk faktörlerini oluşturuyor.
 
Körlüğe kadar varan etkileri ölçülen glokom, halen daha sadece uzman hekim eşliğinde ve hastaya verdiği rahatsızlık sebebiyle topical anesteziyle ölçülüyor.
 
Şimdiki teknoloji ile uzmanlar tarafından yapılan ölçümler, glokom tanısı ve ameliyat sonrası tetkikler için gerekli olan göz içi basınç takibi günümüz şartlarında yetersiz kalıyor.
 
NASIL ÇALIŞIYOR?
 
Çalışmaya göre önce göze bir mikroçip naklediliyor. Ardından hastalar, bir cep telefonu kamerası ve basit bir adaptör yardımıyla, 24 saat boyunca kendi kendine ölçüm yapabiliyor.
 
Yapılan cihazın mikroakışkan teknolojisi ile çalıştığını belirten Dr. Aracı, mikroçipin rutin katarakt ameliyatıyla hastaya nakledilebildiğini söyledi.
 
 
Aracı, “telefon ve optik adaptör ile gözün fotoğrafı çekilmekte ve yine cep telefonu ile bir analiz yapılıp, sonuçların doktora gönderilmesine imkan sağlamaktadır. Grubumuz, cihazları ameliyatla alınmış hayvan gözünde test etmiştir ve ileriki aşamada klinik testler gerekmektedir.” dedi.
 
BAŞINDA BİR TÜRK BİLİM İNSANI BULUNUYOR
 
Geliştirilen yöntemle ilgili Stanford Universitesi biyomühendislik bölümünde Stephen Quake'e bagli mikroakışkanlar laboratuarı yöneticisi Dr. İ Emre Aracı çalışmanın 2 yıl boyunca sürdüğünü aktardı.
 
İlk testlerin hayvanlar üzerinde yapıldığını belirten Aracı, deneylerde basınç hareketlerinin yüksek hassasiyetle ölçüldüğünü kaydederek, “Klinik çalışmalara geçmek için 1-2 senelik bir geliştirme zamanı olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
TRT Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.