Göz muayenesi bunun için şart!

Göz muayenesi bunun için şart!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada 284 milyon kişinin görme özürlü olduğu, bu kişilerdeki körlüğün yüzde 80i tedavi edilebilir, önlenebilir nedenlerden kaynaklandığı bildirildi.

Prof. Dr. Abdullah Özkırış, dünyada 19 milyon çocuğun orta ve ileri derecede görme kusurlu ya da kör olduğunu kaydetti. Görme kusurlularının yüzde 90ının da gelişmekte olan ülkelerde bulunduğunu belirten Prof.Dr. Özkırış, şöyle dedi: "Bu veriler ışığında göz ve görme sağlığına dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe günü Dünya Görme Günü olarak kutlanmaktadır. Düzenli olarak yapılan kontrollerle birçok göz hastalığı önlenebilmekte veya durdurulabilmektedir. Basit bir görme testi ve gözlükle, kırma kusurlarından dolayı işlevsel olarak kör olan bu kişilerin çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir. Hiçbir şikayet olmasa da bebeklere doğumdan hemen sonra, 3 yaşına kadar düzenli göz muayenesi yaptırmak gerekir. Böylece ileride oluşabilecek görme kusurlarına karşı iş işten geçmeden önlem alınmış olabilir. Yetişkinlerde körlüğe yol açabilecek sebepler olarak, Diabet (şeker hastalığı), Glokom (göz tansiyonu), Katarakt, Sarı Nokta Hastalığı olarak sıralanabilir. Şeker hastalığında görme merkezinin kanama ve ödem ile etkilenmesi nedeniyle hastanın görmesi giderek azalır. Şeker hastalığının iyi kontrol edilmesi, bu sürecin oluşması veya ilerlemesi üzerinde etkilidir. Bu nedenle şeker hastalarının 6 ayda bir düzenli olarak göz kontrolü yaptırması çok önemlidir."
 
Prof.Dr. Özkırış, 'Glokom'un (göz tansiyonu) sinsi başlayan ve yavaş gelişen bir hastalık olduğunu, genellikle belirti vermediğini ve hissedilmediğini, tedavi uygulanmadığı takdirde görme sinirinin bozulmaya ve görme alanı daralmaya başlağını anlattı.
 
"Görme siniri tamamen harap olduğunda körlük oluşur ve geri dönüşü yoktur. Herkesin şikayeti olmasa da yılda bir rutin göz kontrolü yaptırması gerekir. Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesidir. Tedavisi cerrahidir. Ameliyatta daha başarılı sonuç elde etmek için erken teşhis oldukça önemlidir. Sarı Nokta Hastalığı (yaşa bağlı makula dejenerasyonu) ise, 50 yaş ve üzeri insanlarda geri dönüşümü olmayan görme kaybının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. İlerleyen yaşla birlikte, görme noktasında olan hücre kaybı nedeniyle gerçekleşir. Erken dönemde belirlenebilir ve tedavi edilirse, görme kayıplarının ilerlemesi durdurulabilir. Önlenebilir körlüğün temel nedenlerini kontrol altına almak için, yılda en az 1 defa göz muayenesi yaptırmalı, gözleri dış faktörlere karşı korumalı, gözler temiz tutmalı, dengeli beslenmeli, göz ile ilgili bir şikayet olduğunda mutlaka çözümü bir göz doktorunda aramak önemlidir."
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.