Göz bakımıyla ilgili yapılan yanlışlar

Göz bakımıyla ilgili yapılan yanlışlar

Göz sağlığı ve göz bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktalar olduğunu belirten Op. Dr. Alp Kayıran, sıkça yapılan yanlışları anlattı.

Vücudumuzun dünyaya açılan penceresi gözlerimiz… Peki gözlerimizin sağlığına ve bakımına yeterli derecede önem veriyor muyuz? İyi bir göz bakımının gözlerin sağlıklı ve ışıl ışıl olmasını sağladığını belirten Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Alp Kayırangöz sağlığı ve bakımıyla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor.

Gözler, hem kalbin hem de vücudun aynasıdır. Yüzde ilk fark edilen en önemli detay gözlerdir. Gözler duygularımızı ve ruh halimizi ortaya koyar. İyi bir göz bakımı da, gözlerimizin özgüvenle parlamasını sağlar. 

Kontak lensler ile uyumak
Kontakt lensler, gözümüzde görme bozukluklarının düzeltilmesinde, kornea hastalıklarının tedavisinde veya kozmetik amaçlı olarak göz renginin değiştirilmesi amacıyla kullanılıyor. Rahat kullanım olanağı ve çeşitliliği, kontakt lensin gittikçe daha da popüler olmasını sağlıyor. Kontakt lenslerin temizlik ve bakımına özen gösterilmeli, kullanım sürelerine uyulmalı ve akşam yatarken lensler gözden çıkarılmalıdır.

Gözleri ovuşturmak ve kaşımak
Gözlerimizi fazla ovuşturmak ve kaşımak şeklindeki mekanik travma genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde keratokonus hastalığının oluşumuna sebebiyet verebiliyor. Allerjisi sebebiyle kaşıntısı olan kişilerin uygun şekilde tedavi edilmesi gerekiyor.

Bilgisayar başında uzun saatler geçirmek
Günümüzde, yoğun bir iş hayatına sahip olan kişilerin bilgisayar başında olma süreleri günde yaklaşık 7-8 saati bulabiliyor. Sürekli bilgisayara ve ekrana bakılarak çalışılması ise gözlerde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Gün içinde iş yerinde sürekli olarak kullandığımız bilgisayarlar, dikkat edilmediğinde göz sağlığına zarar verebiliyor. Op. Dr. Alp Kayıran bilgisayar başındayken göz sağlığını tehdit edebilecek pek çok etkenin bir araya geldiğini ve bu etkenlerin kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor: “Bilgisayar başındayken daha fazla gözlerinizi kırpın. Monitörünü tam karşıya almak yerine, monitöre üstten bakabilecek şekilde oturun. Çalıştığınız ortamı iyice havalandırın ve mutlaka belirli aralıklarla ekrandan uzaklaşarak gözlerinizi dinlendirin.”

Güneş gözlüğü takmamak
Birçok insan güneş ışınlarının cilde zarar verdiğini bilse de gözler için zararlı olduğuna dikkat etmiyor. Hava kapalı olsa da gözü yeterince koruyacak büyüklükte güneş gözlüğü takmak gerekiyor. Sokağa çıkıldığında güneşin altında gözlerimizi kısmak, gözümüzü kaçırmak birçok sorunu beraberinde getirebiliyor. Yaz aylarının gelmesi ile güneş gözlüklerine ihtiyacımızın arttığını belirten Op. Dr. Alp Kayıran ülkemiz gibi güneşin bol olduğu memleketlerde uygun filtrelere sahip güneş gözlüğü kullanımının önemli olduğunu söylüyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.