Görmez Yemenlilere hutbe irat etti

Görmez Yemenlilere hutbe irat etti

Resmi temaslarda bulunmak üzere Yemen'e giden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ziyaretinin ilk gününde Yemenli Müslümanlara hutbe irat etti.

İslam Medeniyetinin üçüncü mescidi olarak kabul edilen tarihi Cami-i Kebir'de halka hutbe irat eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hitabında ümmet vurgusuna ve İslam dünyasındaki problemlere dikkat çekti. İslam dünyasının içinde bulunduğu sıkıntıları atlatmanın yollarını Kuran'ı Kerim'den ayetlerle anlatan Başkan Görmez, şunları söyledi:

"Tümü Müslüman olmasına rağmen Arap toplumunun evlatları arasında cereyan eden haksız yere kan dökme hadiselerinin had safhaya ulaşmış olmasını duymakta ve büyük bir şaşkınlık içerisinde müşahede etmekteyiz. Müslümanların kanları birbirlerine nasıl bu derece ucuz olmuştur. Allah-u Teâlâ Müslümanlara birbirlerine kardeşçe davranmalarını, ülfetle ve haklarını gözetmekle muamele etmelerini emretmekte ve kendi aralarındaki ihtilaflarını şura esasında çözmelerini emretmektedir".

İslam dünyasında yaşanan sorunlara zamanında müdahale edilmemesi halinde tüm ümmeti etkileyeceğine dikkat çeken Başkan Görmez, "Nasıl ki insan vücudundaki bazı hastalıklar uzuvlardan tüm bedene zamanla yayılırsa İslam dünyasının değişik coğrafyalarındaki sorunlar da zamanında müdahale edilmezse tüm ümmeti etkiler" dedi.

Cami-i Kebir'de cuma namazı kılan cemaatin büyük ilgisinin gözlendiği hutbede iman ve hikmetin Yemen'de olduğunu belirten Hadis-i Şerifi okuyan Başkan Görmez, "Türk halkı geçmişe dayanan sağlam köklerle Yemen'e bağlıdır. Türk ve Yemen halkları kadim bir kardeşliğe sahiptir. Yemen'in yaşadığı sorunlarda Türkiye Yemen'in yanında durdu. Bu Ümmet bilincinin bir gereğidir. Değişik coğrafyalarda sıkıntı yaşayan Müslümanların imdadına yetişmek, her Müslümanın borcudur. Yemen, Suriye, Mısır, Filistin, Sudan gibi ülkeler için birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır" ifadesini kullandı.
Tarihi Bab el-Yemen içindeki Osmanlı eserleri ve diğer tarihi mekânlar hakkında yetkililerden bilgi alan Başkan Görmez, programı kapsamında beraberindeki heyetle birlikte Yemen Evkaf Bakanı Hamud Obad bir araya geldi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.