Görmez sordu: Papa ve Ezher şeyhi neyi konuştu?

Görmez sordu: Papa ve Ezher şeyhi neyi konuştu?

Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez, Papa Francis'in Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti ve Ezher Şeyhi Ahmet el-Tayyip'le görüşmesini yorumladı.

Ziyaretin sürpriz olmadığını mühim olanın gayesi, içeriği ve zamanlaması olduğuna dikkat çeken Görmez, "Mühim olan bu tür ziyaretlerin dinlerin samimiyet ilkesine uygun yapılması; bir şov ve gösteriye, “insan kardeşliği” veya “dinlerarası diyalog” adı altında artık her açıdan tefessüh etmiş bir projeye dönüşmemesidir" dedi.

Can çekişen insanlığı konuşmak için mi bir araya geldiler?

Papa için Körfez ülkelerinde çalışan bütün Hristiyanları toplayıp bir stadyumda ayin yaptırmanın “İnsan Kardeşliği Toplantısı” olmadığını ifade eden Görmez, Akşam Gazetesi'nde yer alan sözlerinde, "Eğer gerçekten dünya barışına katkıda bulunmak istiyorlarsa, stadyumda ayin yerine uçsuz bucaksız dünyada kendilerine bir ev, bir yurt, bir vatan bulamayan göçmen ve mültecilerle bir araya gelebilirlerdi. Eğer gerçekten insan kardeşliği toplantısı yapmak istiyorlarsa Akdeniz’de binlerce çocukla beraber boğulan insanlığı kurtarmayı konuşabilirlerdi. Yemen’de, Arakan’da can çekişen insanlığı konuşmak için bir araya gelebilirlerdi" şeklinde konuştu.

El-Ezher misyonunu Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşıdı

El-Ezher'in, İslam medeniyetinin önemli bir ilmi müessesesi olduğunu ancak 1950’li yıllardan itibaren ilmi seviyesinin sürekli zayıfladığına dikkat çeken Görmez, "Darbede bütün alimleriyle beraber taraflar arasında hakemlik yaparak Mısır’da kardeşliğin zedelenmesini önleyebilir ve ismini tarihe altın harflerle yazdırabilirdi. Ancak El-Ezher’in kendi misyonunu Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşıması ve orada yeni kurulan bir meclisin başkanı olması, Papa’yı Mısır’a, El-Ezher’e değil de Birleşik Arap Emirlikleri’ne davet etmesi, sözünü ettiğiniz o samimi pozları başka bir ülkede vermiş olmasını anlamış değilim. Üzerinde stratejistlerin çalışması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum" dedi.

Görmez, FETÖ’den boşalan Dinlerarası Diyalog misyonunun Körfez’e verilip verilmediğini zamanın göstereceğine işaret etti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum