Görmez, İslam âleminin acı durumunu anlattı

Görmez, İslam âleminin acı durumunu anlattı

Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam medeniyetinin büyük havzası olan Hicaz, Irak ve Şam bölgelerinde yaşanan savaşlar nedeni ile sadece bölgedeki binaların değil ilmi müesseselerin de yok edildiğini, bunun da bölgedeki dokuyu yok ettiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Yalova'nın Esenköy beldesinde Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen "İstanbul İmam Hatip Ortaokulları ve Anadolu İmam Hatip Liseleri Eğitim Yönetimi ve Kalite Çalıştayı"na katıldı. Cuma namazını beldede kılan Görmez, ardından çalıştayın yapıldığı Esenköy Hizmetiçi Eğitim Tesisleri'ne geldi. Burada bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Ortadoğu'da yaşanan savaşlara değinerek, bu savaşların İslam medeniyetinin ilk büyük havzası olan Hicaz, Şam ve Irak bölgelerinin dokusunu bozduğunu vurguladı. Görmez, "İslam medeniyeti havzaları vardır. Birinci havza tabi, İslam'ın kendi doğduğu bölge, Hicaz bölgesi.

Hemen akabinde Bilad-i Şam ve Irak olarak bilinen, daha çok Arap kardeşlerimizin yaşadığı bölgeler. Şu anda bu bölgelere baktığımızda hem Hicaz, hem Irak, hem Şam bölgeleri, İslam medeniyetin ilk büyük havzası burada oluştuğu halde hep birlikte üzülerek belirteyim çöküşüne şahit oluyoruz. Bu son Irak-Körfez Savaşları ve arkasından işgaller, işgallerden sonra meydana gelen şiddetler ve sonra bahar adı altında Müslümanların başına gelen kışlar. Aslında sadece bu başkentlerin binalarını, kültürü, medeniyeti yok etmedi. Aynı zamanda bu İslam medeniyetinin ilk önemli havzalarının insanlığa ışık saçan bütün yönlerini ortadan kaldırdı. Buradaki bütün ilmi müesseseler yok oldu. Buradaki doku yok oldu. Yani Şiilerle Sünnileri beraber yaşatan, Müslimlerle gayrimüslimi, Hıristiyan'la Yahudi'yi, Ezdi'yi Müslüman'la, Müslüman'ı birlikte barış içerisinde yaşatan bir ahlak ve hukuk çerçevesinde varlıklarını sürdüren o büyük doku yok edildi. Bu havza bir çöküş yaşıyor" dedi.

Görmez, son zamanlarda İslam'ın doğduğu havzada da çöküş yaşandığını vurgulayarak, "İslam'ın doğduğu havza ise son iki asırda başlayan büyük bir dönüşüm yaşamıştır. İslam'ın o medeniyetler kuran ana yolundan uzaklaşan farklı bir düşüncenin hakikati ilk üç asrın tekelinde gören ama kendi hakikatini onlara mal eden, kendisine selefi adını veren ve bunu bir ideolojiye dönüştüren, ideolojiyi kabul etmeyeni tekfir eden, tekfir ettiği insanla savaşmayı cihad zanneden başka bir dönüşüm yaşamıştır. Bu coğrafya, İslam'ın doğduğu coğrafya, Medine'den bahsediyorum, Mekke'den, Yemen'den bahsediyorum. Ebu Musa El-Ensari'nin rahmet peygamberinin mesajlarını götürdüğü Yemen'den bahsediyorum. Yahut hemen akabinde Hazreti Ömer'in bizatihi kurduğu Bağdat'tan söz ediyorum. Bütün bu medeniyet havzasında üzülerek söyleyeyim bugün bir çöküş yaşanıyor ve ayağa kalkmayı bekliyor" şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Esenköy'deki programın ardından Yalova Rizom Tatil Köyü'nde Yalova'daki din görevlileri ile bir araya geldi. Toplantı basına kapalı olarak yapılırken, Görmez daha sonra deniz yoluyla İstanbul'a geçti. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.