Görmez: Gazze'de Yıkılan Camileri Yeniden Yapacağız

Görmez: Gazze'de Yıkılan Camileri Yeniden Yapacağız

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Filistin’de İsrail’in saldırıları sonucu yıkılan camileri yeniden inşa etmenin Müslümanlar için vacip olduğunu belirterek, “Gazze’de yıkılan camileri yeniden yapacağız” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Filistin’de İsrail’in saldırıları sonucu yıkılan camileri yeniden inşa etmenin Müslümanlar için vacip olduğunu belirterek, “Gazze’de yıkılan camileri yeniden yapacağız” dedi.
 
Görmez, İstanbul’da devam eden “1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi’nde Filistin Meclis Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Bahır ve Milletvekili Abdurrahman El-Cemel ile görüştü. Görmez, burada yaptığı konuşmada, Filistin’de daha önce İsrail’in saldırıları sonucu yıkılan cami sayısının 30 olduğunu, son saldırılarla bu sayının 70’e çıktığını söyledi. Filistinli Müslümanların rahat ibadet edebilmeleri için camilerin yeniden inşası ve onarımı konusunda çalışma yaptıklarını söyleyen Görmez, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak daha önce Gazze’de yıkılan mescitlerin yeniden onarılmasıyla ilgili çalışmalarımız vardı. Aslında son Gazze saldırıları başlamadan önce yıkılan 30 kadar cami vardı. Bu camilerin bazılarını yıkıp yeniden yapacağımız, bazılarının da onarımına yardımcı olacağımızı söylemiştim. Onların projeleri yapılıyordu. Heyetler gidip geldi. Bir takım inşaat malzemelerinin nasıl taşınacağı konuşulurken Ramazan ayında ikinci saldırı başladı. Bu da yıkılan cami sayısını 70’e yükseltti. Elbette bu camiler yeniden ayağa kalkacaktır” dedi.
 
“YIKILAN CAMİLERİ YAPMAK MÜSLÜMANLARA VACİPTİR”
 
Gazze İslam Üniversitesi’ne yardım önceliği verdiklerini vurgulayan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bin öğrenciye eğitim yardımı yaptıklarını kaydetti. Türkiye’nin Filistin’e yardımlarının devam ettiğini vurgulayan Görmez, “Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Gazze'de bin konutun temelini attı. TİKA ve diğer müesseseler bunları yaparken Diyanet olarak biz de camiler üzerinde duracağız. İnşallah en kısa zamanda heyetler konu üzerinde çalışarak bunu başlatırız diye umut ediyorum. 10 defa yıkacaklarsa bile onları yapmak Müslümanlar üzerine vaciptir, yapmak lazım” diye konuştu.
 
Türkiye Diyanet Vakfı’nın saldırılar sonucu yıkılan camiler arasında ilk etapta 9 tanesinin yapımına başlayacağını vurgulayan Görmez, “Bu camilerimizin ihale çalışmaları tamamlanma aşamasında. 9 caminin proje çalışmaları tamamlandı. Camilerimizin temelleri yakında atılacak" dedi.
 
“FİLİSTİN KONUSUNDA TÜRKİYE TEK YÜREK”
 
Görmez, karşılaştığı her Filistinlinin Türkiye’yi ve Türkiye’nin yaptıklarını övünce kendisinin mahcup olduğunu belirterek, “Son yıllarda Türk halkında Filistin davasına karşı yüksek bir bilinç oluştu. Türkiye’de toplumun tamamının ittifak ettiği tek konu Filistin davasıdır. Filistin konusunda Türkiye tek yürek oldu” diye konuştu.
 
“Cenabı Hakk bu bilinci de eksik etmesin” diye dua eden Görmez, bu bilinci diri tutmak için de Diyanet İşleri Başkanlığı olarak büyük bir çaba gösterdiklerini kaydetti. İsrail askerlerinin postallarıyla Mescidi Aksa’ya girişiyle ilgili hutbe okuttuklarını ve toplumu bilgilendirdiklerini belirten Görmez, “Hem İslam dini hem de Müslümanlar tarihin en zor süreçlerinden geçiyor. Hep birlikte Filistinli kardeşlerimizin yanında saf bağlayabilseydik, onların davalarına sahip çıkabilseydik, bugün Şam, Bağdat, Kahire yanıyor olmayacaktı” diye konuştu.
 
“Filistinli kardeşlerimiz de gösterdikleri mukavemetle örnek olmaya devam ettiler” diyen Görmez, “Müslümanlar her türlü zulme karşı çıkmak zorundalar, bunu Filistinlilerden öğreniyorlar. Filistinliler yaşayarak, Müslümanların kendi vatanlarını, izzetlerini nasıl korumaları gerektiğini öğreten birer öğretmen konumunda” diye konuştu.
 
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, en kısa zamanda Filistin’e gelmeyi murat ettiğini söyledi.
 
Filistin Meclis Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Bahır ise Türkiye’nin her konuda Filistinliler’in yanında olduğunu belirterek, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarda da İslam ülkeleri arasında en bariz tutumun Türkiye’nin tutumu olduğunu söyledi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.