Görme engellilerin Kur'an sevgisi

Görme engellilerin Kur'an sevgisi

Yemen'de 3 görme engelli arkadaşın Kur'an sevdası görenleri duygulandırıyor.

Sana'da Kur\'an-ı Kerim'i daha 12 yaşında hıfz eden 3 Yemenli görme engelli hafız, Kur'an'ı "gönül gözü" ile okuyor.
 
Doğuştan görme engelli Abdulbasit Arbiti (27), Muhammed Ali (30) ve Hilal el-Kaliybi (28), küçük yaşlarda sadece dinleme ve telkine dayalı metotlarla ezberledikleri Kur\'an-ı Kerim'i, engelsiz insanlara öğretiyorlar.
 
Doğuştan gelen engel ve Kur'an aşkı
 
Eski Sana olarak adlandırılan tarihi Babu'l-Yemen'deki Ulu Camide Kur'an okuyan Yemenlilere alışık olan ziyaretçiler, görme engelli 3 arkadaşın, gören insanlara Kur'an öğretmesi manzarası karşısında şaşkınlık ve hayranlık yaşıyor.
Tarihi caminin bir köşesini mesken edinen engelli arkadaşlar, dizlerinin dibine oturan engelsizlere Kur\'an-ı Kerim'i doğru okumaları için tecvid dersi veriyor. Kendileri değişik yöntemlerle usta hocalardan ders alan ve engellerine rağmen Kur'an'ı ezberleyen 3 arkadaş, "görmelerine rağmen mukaddes kitabı doğru okuyamayanların" hatalarını düzeltiyor.
Kendilerini Kur'an aşığı olarak adlandıran Abdulbasit, Muhammed ve Hilal, Kur'an hafızlığını "Allahın bir hediyesi" olarak adlandırıyorlar. Hayat hikayelerini Kur'an hafızlığı ile taçlandıran 3 görme engelli güzel kıraatleriyle de dikkat çekiyor.
 
AA muhabirinin sorularını cevaplayan hafızlardan Abdulbasit Arbiti, Kur'an'ı bir şeyhden öğrendiğini belirterek, şunları söyledi:
 
"Kur\'an-ı Kerim'i bana öğreten hocam her gün bir sayfayı okuyarak ezberletiyordu. Günde bir sayfayı sadece dinleyerek ezberliyordum. Çok şükür iki buçuk senede 12 yaşımda hafızlığa eriştim. Şimdi ise her gün bu mübarek camiye gelerek hem Kur'an okuyor hem de isteyenlerin okuyuşlarını dinliyorum."
 
Diğer "engelli hafızlardan" Muhammed Ali ise Kur'an'ı daha yavaş bir yöntemle ezberlemiş. Ali, "Kur'an'ı rahmetli babam bana öğretti. Ben doğuştan gözleri görmeyen biriyim. Allah gözlerimi halk etmemiş. Ancak babam bana çok değerli bir miras bıraktı. Ben Kur'an'ı hergün 5 ayet şeklinde babamdan dinleyerek ezberledim" dedi.
 
Bir diğer engelli Kur'an sevdalısı Hilal el-Kaliybi de engeline rağmen Allah'ın kitabını azimle öğrenenlerden. Hilal, Kur'an hafızlığını bir eğitime dayalı olarak almadığını belirterek, "Kur'an kasetlerini dinleyerek" tamamladığını anlattı. '
 
'Ben canlı olarak karşımdaki birinin telkini ile hafız olmadım. Çok değerli değişik Kur'an hafızlarının teyp kasetlerini dinleyerek kitabımızı ezberledim" diyen Hilal, engelli veya engelsiz herkesin Kur\'an-ı Kerim'i ezberlemesini tavsiye etti.
 
Ramazan ayına girilmesiyle birlikte Ulu Cami'de artan cemaat hareketliliği ile daha fazla gündeme gelen Kur'an eğitimi, engelli engelsiz tüm cemaat arasında devam ediyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.