Görme engellilere kütüphane hizmeti

Görme engellilere kütüphane hizmeti

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), aldığı cihazlarla az gören ya da hiç göremeyen engellilere kütüphane hizmeti veriyor.

MAKÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı İsmail Kutluay, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitede görme engelli 7 öğrenci bulunduğunu, bu öğrencilerin kütüphaneden faydalanabilmesi için çalışma yapıldığını söyledi.
 
Çalışma kapsamında aldıkları yazıyı sese dönüştüren, harfleri büyüten, Braille alfabesinde çıktı verebilen cihazlar ve büyüteç ile az gören ya da hiç göremeyen engellilere kütüphane hizmeti başlattıklarını anlatan Kutluay, şu bilgileri verdi:
 
"Bu sistemin bir metni az görenler için 80 kat büyütme özelliği var. Metni aynı zamanda sese de dönüştürebiliyor. Diğer cihazımız, program üzerinden metnin fotoğrafını çekerek anında sese ve metne dönüştürüyor. Bu sistem hiç göremeyenlere yönelik. İsterlerse Braille alfabesinde çıktı alabiliyorlar. Öğrencilerimiz, kütüphanemizde bulunan taşınabilir büyüteci zimmet karşılığında yanlarında götürüp faydalanabilir. Kütüphanede bulunan bir görevlimiz görme engelli arkadaşlarımıza teknik konularda bilgi veriyor ve yardımcı oluyor."
 
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı ise sistemden öğrencilerin yanı sıra görme engelli vatandaşların da faydalanabileceğini kaydetti.
 
Kütüphaneye üye olan her öğrenci ve vatandaşın bu sistemi kullanabileceğini vurgulayan Saatcı, "Amacımız görme engelli öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın bilgiye kolay ulaşmasını sağlamak. Üniversite kütüphanemiz 24 saat hizmet veriyor. Öğrencilerimiz istedikleri saatte gelip istedikleri kitaptan faydalanabilir" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.