Görme Engelliler 'Titreşimli Gözlük'le Daha Rahat Yürüyor

Görme Engelliler 'Titreşimli Gözlük'le Daha Rahat Yürüyor

Yurt dışında üretilen ve Türkiye'de de satışına başlanan gözlükler, görme engellilerin yaşamını biraz daha kolaylaştırdı

Görme engellilerin günlük hayatlarına, ellerinden düşürmedikleri beyaz bastonlarının yanına "titreşimli gözlük" olarak adlandırılan yeni bir materyal eklendi.
 
Yurt dışında üretilen, Türkiye'de de satışına başlanan gözlüklerden edinen Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herhangi bir engele iki metre kala bunun devreye girip titrediğini ve kullanıcısını uyardığını söyledi.
 
Batdal, gözlüğün beyaz bastona alternatif bir materyal olmadığını, sadece yardımcı olarak kullanılabileceğini belirterek, şöyle konuştu:
 
"Bastonla yolda yürürken engelleri hissediyorsunuz ancak engel, bastonunuzdan daha yüksekse bunu anlayamıyorsunuz. Hal böyle olunca görme engelliler ağaçlara, yola, kaldırıma paralel olan çıkıntılara, levhalara çarpabiliyor. Engelliler, alın yaralanması, kaş açılması gibi ciddi olaylarla karşılaşabiliyor. Bu gözlüğü kullanmadan önce bunları sık sık yaşıyordum. Yaptığım araştırmalarda gözlüğün Türkiye'de de satıldığını öğrendim ve edindim. Biraz 'kaba' gibi duruyor ama gerçekten yükseklerden gelen darbelere karşı tedbir almada çok faydalı."
 
Görme engellilerin kullandığı bastonun daha önce medikal ihtiyaç kapsamında olduğunu ve ücretinin devlet tarafından karşılandığını hatırlatan Batdal, titreşimli gözlük için de böyle bir çalışma içinde olduklarını anlattı.
 
Bu gözlüğün maliyetinin yüksek olduğunu dile getiren Batdal, "Geçen aylarda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar'ın katkılarıyla yönetmelik çıktı. Nükhet Hanım'ı ziyaretimizde gözlükten bahsettiğimizde, bir çalışma yapıp kendisine göndermemizi istedi. Şimdi o çalışmayı hazırlıyoruz" dedi.
 
Batdal, çalışmayı kısa zamanda hazırlayıp Hotar'a göndereceklerini bildirerek, devlet desteğiyle gözlüğün tüm görme engellilerin kullanımına sunulmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.