Görme engelliler özgürlüğe kavuştu

Görme engelliler özgürlüğe kavuştu

Adıyaman'da görme engellilere, istedikleri yere güvenli ve hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayan cihaz dağıtıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Danışmanı Önalan, "Bu cihazla artık görmeyenler görecek ve istedikleri yere gidecek" dedi.

Adıyaman'da "Gören Göz" projesi kapsamında görme engellilere, istedikleri yere güvenli ve hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayan Türk mühendislerin tasarladığı cihaz dağıtıldı. Navigasyon ve sesli komut özelliği sayesinde görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak "Gören Göz" adlı telefona benzeyen 447 cihaz, pilot il seçilen Adıyaman'da engellilere verildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Danışmanı Kenan Önalan, törende, engellilerin geçmişte çok sıkıntılar çektiğini anımsatarak, son yıllarda yapılan çalışmalarla hayatlarının kolaylaştırıldığını söyledi. Yaşanan gelişmelerin ardından engellilerin üretim yapar hale geldiğine işaret eden Önalan, "Hükümetimizin yaptığı çalışmalar neticesinde engellilerin çalışma oranı yüzde 8 oldu. 2004'ten itibaren engelliler tüketici olmaktan çıkarak üretim yapar hale gelmeye başladı. Bu değişim siz inanmış insanlarımızla oluyor" dedi.

ARTIK GÖRMEYENLER GÖRECEK

İlk gören gözü 2012'nin başında dağıttıklarını anımsatan Önalan, "Bunu bilmiyorlardı. Kimse ihaleye girmiyordu. Şimdi Gören Gözü güncelleyerek 7 ilde dağıtımını yapıyoruz. 19 ilde daha dağıtacağız. Bu cihazla artık görmeyenler görecek ve istedikleri yere gidecek. Dokunmatik ve sesli olduğu için herkes kullanabiliyor" diye konuştu.

ENGELLİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

AK Parti Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş de cihazı, engellilerin önünün açılmasında önemli bir adım olarak gördüklerini ifade etti. Türkiye'de özellikle son 10 yılda önemli kazanımlar elde edildiğinin altını çizen Yetiş, şunları kaydetti: "Sadece hayatını idame ettiren, 'ne zaman akşam olacak, ne zaman sabah olacak' diye tüketim pozisyonunda olan kardeşlerimizin, gelinen noktada birçok haklara kavuşması beni sevindiriyor. Şimdi engellilerimiz ciddi talep içerisinde olmaya başladılar. Bu çok önemli. Birçok alanda söz sahibi olmalarına neden oluyor. Çok ciddi imkanlar ortaya çıkmaya başladı. Bu konuda bizim desteklerimiz artarak devam edecek."

YILLARDIR SORUNLARI BİRİKMİŞTİ

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise son yıllarda engellilerin sorununun yavaş yavaş çözüldüğünü söyledi. Yıllardan beri engellilerin sorununun biriktiğini ifade ede Çelebi, 2000 yılından sonra bu sorunların çözümü noktasında önemli aşamalar kaydedildiğini, son zamanlarda sorunların ciddi bir şekilde ele alınarak çözüldüğünü belirtti. Görme engelli Semra Özer'in "Karanlık" adlı şiirini okuması sırasında birçok engelli ve yakınının gözyaşlarını tutamadığı törende, konuşmaların ardından, görme engelli 447 kişiye cihaz dağıtıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.