Görme engelliler ilaca engelsiz ulaşacak

Görme engelliler ilaca engelsiz ulaşacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak "Engelsiz İlaç" projesini hayata geçirdi.

İlk etapta 110 eczanede bin adet sesli kutu ve üzerinde Braille alfabesiyle etiketlenmiş uyarılar içeren özel ilaç kutuları engelli vatandaşlara dağıtılacak. İlaçların üzerindeki kabartmalarda ismi, kullanım şekli ve son kullanma tarihi yer alacak. Braille alfabesi bilmeyen görme engelliler içinse sesli kutu dağıtılıyor. Üzerine belirleyici işaret koyulan ilaçlara ilişkin bilgiler, eczacılar tarafından bu kutuya kaydedilecek.

Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Konseyi öncülüğünde EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliğiyle yürütülen projeyle görme engellilerin, ilaçları zamanında ve doğru şekilde kullanması amaçlanıyor. Proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir’de geliştirilen bu projenin yaygınlaşmasında, duyurulmasında, diğer illerimizin ve Sağlık Bakanlığımız'ın etkilenmesinde, özellikle basın kuruluşlarının büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Projeyle ilgili ne yapmamız gerekiyorsa yerine getirmeye hazırız.” dedi. Kocaoğlu, İzmir’in 2005 yılında Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından "Engelli Dostu Kent" seçildiğini belirterek, kendilerinin de 2010'u "Engelliler Yılı" ilan ettiklerini hatırlattı.

Çevreci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şule İlkkurşunlu ise, “Braille alfabesinin ilaç kutularına etiketlenmesi sistemi ve konuşan kutularla hizmet vereceğiz. Etiket basma makineleri, yurtdışından getirilip gönüllü eczanelere dağıtıldı. Kabartma yazı bilenler, kutuyu etiketleyerek ilacın kullanım şeklini, içeriğini ve son kullanım tarihini yazabilecek. Hasta da o kutu sayesinde ilacını doğru ve sağlıklı olarak alabilecek. Kabartma yazı bilmeyenler de konuşan kutularla hastalara yardımcı olabilecek. Yine ilaçla ilgili tüm bilgiler, eczacı tarafından kutuya okunarak hastaya doğru yönlendirme yapılabilecek.” dedi. EDAK Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bacanak da halkın bütün kesimlerinin ilaca ulaşıp eşit derecede sağlık hizmeti almasının çok önemli olduğunu belirterek, projenin ilerleyen zamanlarda daha da yayılmasını istediklerini belirtti. Çağdaş Görmeyenler Derneği Başkanı Ufuk Özen, “Projenin herkes açısından çok önemi ve anlamı olabilir ama benim ve görme engelli diğer arkadaşlarım açısından anlamı bir başka. Bir görme engelli olarak, doğru ve güvenli ilaç kullanımı bizim için hep sorundu. Projeyi ilk duyduğumda çok heyecanlandım. Hiçbir projenin yaşamımıza bu kadar çok dokunduğunu görmedim. Projeye bizim kadar önem veren tüm paydaşlara, Büyükşehir Belediyesi'ne tüm bu duyarlılık ve sosyal sorumluluk nedeniyle teşekkür ediyorum. Türkiye genelinde yayılacağını ve mutlaka SGK'nin de bunu kapsamına alarak görme engelliler için ücretsiz verilen bir malzeme haline getireceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Proje kapsamında gönüllü eczanelere, sesli ilaç kutuları dağıtılıyor. Ayrıca ilaç kutularının üzerine, Braille alfabesiyle kabartmalı şeritler yapıştırılıyor. Söz konusu kabartmalarda ilacın ismi, kullanım şekli ve son kullanma tarihi yer alıyor. Braille alfabesini bilmeyen görme engelliler için ise sesli kutu var. Üzerine belirleyici işaret koyulan ilaçlara ilişkin bilgi, eczacılar tarafından bu kutuya kaydediliyor. Sistemden faydalanan görme engellilerin kullanımı için internet üzerinden bir program hazırlanıyor. Buna göre Braille alfabesiyle etiketlenen ya da sesli kutulardan oluşan ilacını alan engelliler, farklı bir eczaneden ayrı bir kutu alamayacak ve bu şekilde yanlış ilaç kullanmalarının da önüne geçilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi 3 Boyutlu Kent Rehberi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin web sitesindeki "Eczaneler" bölümünden, projeye katılan eczanelerin listesine ulaşılabilecek. Ayrıca önümüzdeki günlerde isteyen eczacıya, İzmir Kent Konseyi tarafından işaret dili eğitimi verilecek.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.