Görkemli sinema salonu

Yazımız, Risale-i Nur Eğitim Programı’mızın “Öldükten Sonra Dirilişin ve Ebedî Hayatın Varlığının İspatı” isimli bölümünün bir parçası ve  Onuncu Söz-Haşir Risalesi’nin 4., 5. ve 6. “Suret”inin izah metnidir.

(Sunulan hakikatlerin tam olarak hissedilerek pekiştirilmesi için, eser metnini de içeren görsel destekli ders videosunu da yazının sonundaki adresten izlemenizi tavsiye ediyoruz.)

Görkemli Sinema Salonu (Onuncu Söz-Haşir Risalesi İzahı-Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Dersleri-52)

Çok büyük ve görkemli bir sinemaya davetliyiz. İçeriye girdiğimiz ilk andan itibaren sinemanın ihtişamı her taraftan bizi sarıyor.

Aklınıza gelen ilk şey sinemanın çok kaliteli olduğu ve böyle bir yerin kurulumu için ne kadar yüksek masraflar yapıldığı. Sinema biletinizi alırken de hatırı sayılır pahalılıkta bir ücret ödüyorsunuz.

Devasa bir alana kurulmuş sinemanın seyir salonlarına götüren yolların her köşesinden çıkan rengârenk aydınlatmalar, duvarlardaki işlemeler, iç mekândaki pahalı tablolar, LCD ekranlar ve deri koltuklar; göz alıcı tasarımlarıyla bambaşka bir sinema deneyimi yaşayacağınızı vadediyorlar her hâlleriyle.

İçinizi bir heyecan kaplıyor. Film gösteriminin yapıldığı seyir salonunun ise en son teknolojiyle donatılmış olduğunu okumuştunuz. Bu sinemada gösterime giren üç boyutlu filmlerin, insanı içindeymişsiniz gibi hissettiren gerçekçilikteki bir görüntü kalitesinde ve en mükemmel dijital ses kalitesine sahip, çevresel ses etkisi veren hoparlörler eşliğinde, dünyanın en büyük sinema perdesine sahip salonlarda sunulduğunu duymuştunuz.

Şimdi bu dev ekranlı salona büyük bir iştiyakla oturuyorsunuz ve gösterim başlıyor. Gerçekten de oldukça etkileyici görsellere sahip sahneler birbiri ardına gösteriliyor. Bu görüntülerin farklı filmlere ait tanıtım videoları olduklarını fark ediyorsunuz. Bu kısa fragmanlarda filmlerin en pahalı ve en etkileyici ve merak uyandıran sahnelerinin bir araya getirilmiş olduğunu görüyorsunuz. Yaklaşık 15 dakika böyle seyretmeye devam ettikten sonra, birden sahne kararıyor ve ses kesiliyor. 

Bu aşamadan sonra ne olacağını düşünürsünüz? Acaba daha henüz akılları tam gelişmemiş saf veya haylaz, huysuz çocuklardan başka herkes, kısa tanıtım filmlerinin bittiğini, artık gerçek filmin tüm ihtişamıyla başlamak üzere olduğunu bilmez mi? (Saf veya haylaz, huysuz çocuklar; âhiretin geleceğini düşünmeyen veya inkâr edenlere işarettir.)

Hiç ihtimal verilir mi ki, bu kadar masrafın yapıldığı devasa bir sinema salonu, sadece o kısa tanıtım filmlerini izleyip bir şey anlamadan çıkıp gitmek için inşa edilmiş olsun? Hiç akıl kabul eder mi ki, tek başına anlamsız olan o fragman filmlerinde görünen, 5-10 dakikalık ve maliyeti çok yüksek sahneler, kendilerinin uzun metrajlı, “asıl” filmlerinden seçilmiş “numune” sahneler olmasınlar ve yalnızca kendilerinden ibaret olsunlar?

Gösterim için yapılan masraf, verilen emek, ortaya koyulan sanat, mekânın kalitesi ve o mekânda bulunmak için ödenen bedel, böyle bir ihtimali tüm kuvvetiyle reddetmez mi?

İşte her gün gözlerimizi açtığımız mucizeler diyarı olan bu görkemli âlem, üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü dev bir ekranda gösterimi süren ilahî bir sinemadır.

Düzenli ve sanatlı olarak şekil verilen tüm eşya ise, az bir zaman için burada durmaları, sürekli değişip yenilenmeleri ve kendi kıymetlerini karşılamayan büyük bir masrafla yapılmış olmalarıyla, kendilerinin yalnızca kısa tanıtım filmlerinden ibaret görüntüler olduklarını dikkatli gözlere göstermektedirler.

Bu misalimizi ve önceki yazılarımızda geçen misallerimizi eser metnindeki dördüncü, beşinci ve altıncı surette geçen meselelere değişik yönlerden ve farklı şekillerde tatbik edebilirsiniz.

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Ders Videosu: (Görkemli Sinema Salonu) 

https://youtu.be/CrceyrLKdrg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.