Gören göz için başvurular başladı

Gören göz için başvurular başladı

Navigasyon ve sesli komut özelliği sayesinde görme engellilerin gitmek istedikleri yere kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlayan "gören göz" cihazlarının 19 ilde dağıtımı için başvurular başladı.

Eda Ünlü Özen'in haberi:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, navigasyon özelliği ve sesli komut yardımıyla görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırmak üzere tasarlanan "gören göz" cihazlarının dağıtımı için başvuruların başladığını açıkladı.

Bakan İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "gören göz"ün görme engellilerin gitmek istedikleri yere yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak sesli komutlar yardımıyla daha kolay ve hızlı şekilde gidebilmesi amacıyla geliştirildiğini anımsattı.

Görme engellinin bilgi çağının getirdiği yeniliklerden faydalanması amacını taşıyan "gören göz"ün, donanım ve yazılımdan oluşan, GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendiren bir cihaz olduğuna işaret eden Bakan İslam, cihazların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliğinde dağıtıldığını hatırlattı.  

"Güncellenen yeni yazılım ve cihazla birlikte 2014 yılında 5 bin cihaz dağıtılması planlanıyor" diyen İslam, dağıtım için başvuruların 3 Mart 2014 itibarıyla başladığını bildirdi. Cihazların, Adıyaman, Antalya, Artvin, Aydın, Bingöl, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, Gümüşhane, Iğdır, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Mardin, Şanlıurfa ve Yozgat olmak üzere 19 ilde dağıtılacağını kaydeden İslam, "Belirlenen illerde ikamet eden veya bu illerde üniversite eğitimi gören görme engelli vatandaşlar 3 Mart 2014 tarihinden itibaren söz konusu illerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabilecekler" dedi.

Teslim edilen evrakın görevli personel tarafından incelenmesi ve kontrolünün ardından başvuruların onaylanacağını ifade eden İslam, başvuruların kabul edilmemesi halinde ilgililere bilgi verileceğini vurguladı.

Cihazların dağıtımına ilişkin "Cihazlar başvuru tarihi esas alınarak teslim edilecek. Cihazın görme engelli vatandaşlara dağıtımı Bakanlığımız il müdürlükleri aracılığıyla sağlanacak" bilgisini veren Bakan İslam, başvuruda bulunanların cihazlarını alacakları yer ve tarih bilgilerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının internet sayfasından ilan edileceğini aktardı.

Başvuru durumu internetten öğrenilebilecek

"Gören göz" cihazı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, 15 ve üzeri yaş grubunda bulunan, 16 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"e uygun olarak alınan "Özürlü Sağlık Kurulu Raporu"na göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 80 ve üzerinde olanlar başvuruda bulunabilecek.

Başvurular değerlendirilirken, görme engellinin birden fazla engelinin olması halinde görme engeline ilişkin oran dikkate alınacak. "Gören göz" cihazını kullanmaya engel olacak işitme, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanamayacak derecede ortopedik engeli bulunanlar başvuruda bulunamayacak.

Görme engellilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın belirlenen 19 il müdürlüğüne teslim etmeleri gereken belgeler şunlar:

-Nüfus cüzdanı fotokopisi (aslını ibraz etmek şartıyla)

-Engelli sağlık kurulu raporu fotokopisi (aslını ibraz etmek şartıyla)

-İkametgah belgesi (Bu belge TC kimlik numarası ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince MERNİS veri tabanından alınacak)

-Dağıtım yapılacak illerdeki üniversitelerde eğitime devam eden görme engelli öğrencilerin öğrenim gördüğüne dair ilgili üniversiteden alacağı belge.

Başvuruda bulunanlar, Bakanlığın internet sayfasından TC kimlik numaraları ile başvurularının onaylanıp onaylanmadığını ve işlemlerinin hangi aşamada olduğunu öğrenebilecekler.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.