Google'dan müthiş büyüme!

Google'dan müthiş büyüme!

Google, ana firması Alphabet'in elde ettiği büyük gelirin neredeyse tümüne imzasını attı!

Google'ın büyük bir organizasyon değişimine giderek Alphabet ana firmasını kurmasını ve Google'ın, bu firmanın altında bir firma haline dönüşmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Ancak bu süre içerisinde Alphabet'in altında iş dağılımı ciddi bir şekilde düzenlenmiş olsa da, firmanın gelirinin büyük bir kısmı Google'dan gelmeye devam ediyor. En son finansal rapora göre 21.5 milyar dolarlık gelirin 21.3 milyar doları, arama ve reklam gibi Google ile alakalı iş alanlarından gelmekte. Ayrıca 21.5 milyar dolar geliri de, firmanın gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 21 arttığını göstermekte.

Nest, Google Fiber ve Google X gibi para kazanan "Diğer Yatırımlar" bölümü de para kazanmasına rağmen, kazandığından daha fazla para harcamış durumda. Bu bölüm, toplamda 185 milyon dolar kazanırken, 859 milyon dolar harcama yapmış durumda. Ancak bu bölümde yer alan işlerin büyük bir kısmının deneysel doğası düşünülürse bunun pek de şaşırtıcı olduğu söylenemez ve buradaki kaybın, Google için pek de önemli olmadığı rahatlıkla söylenebilir.

Bu kadar hızlı bir büyümenin sebebi ise, CEO Sundar Pichai'nin işin büyük bir kısmını taşıyan "motor" olarak tanımladığı mobil alanına yatırımın arttırılması. Bu yatırımların arasında da reklamlar, YouTube ve Chrome ile Android gibi platformlar, bulut ve tabii ki mobil arama bulunmakta. Hatta CFO Ruth Porat'ın belirttiğine göre mobil aramalardaki reklam geliri, geçtiğimiz çeyrekteki gelir artışının büyük bir kısmından sorumluydu.

Geleceğe bakıldığında ise firmanın AI alanına yatırımını arttıracağı söylenebilir. Firma şimdiden bu alana oldukça büyük bir yatırım yapmış durumda ve çekirdekten Google ürünlerinden aramaya kadar her alanı geliştirmek için AI kullanımına başlamış durumda. Pichai'nin söylediğine göre Arama özelliği giderek daha da akıllanarak daha kullanışlı ve işe yarar hale gelmekte. Makine öğrenimi ve doğal dil işleminin geliştirilmesi ile beraber de aramalar çok daha alakalı olmaya başlayacak.

Bu yılın geri kalanından beklenebilecekler hakkında ise Pichai çok az ipucu vermiş durumda. Ancak Google'ın VR platformu Daydream'den bahsetmek unutulmuş değil. Pichai'nin söylediğine göre Google, bazı ortaklarıyla beraber çalışarak birkaç tane Daydream'e hazır telefon, kontrol kolu ve başlık ortaya çıkarmakta ve bunların güz mevsiminde ortaya çıkması bekleniyor.

 

CHİP

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.