Google’a Rekor Ceza Geldi

Google’a Rekor Ceza Geldi

ABD mahkemeleri kişisel bilgileri arşivlediği gerekçesi ile dev şirkete rekor bir ceza kesti.

Google, bizim için artık alışılmış en kapsamlı arama motorudur. Hepimiz bilgiye ulaşmanın en kolay yolunun Google olduğu konusunda hem fikiriz. Çeşitli uygulamaları ile dünyanın her sokağından haberdar olmamızı bile sağlayan dev şirket, Street View uygulaması yüzünden başını derde soktu. Uygulama kapsamında yapılan çalışmalar nedeniyle Google aslında istemeden de olsa başını derde sokmuş oldu.

Google'un 2008 ve 2010 yılları arasında görüntü kaydederken, buna aracı olan kişilerin bilgilerini de arşivlemiş. Bu bilgiler arasında kişilerin e-mailleri, şifreleri ve arama tarihçeleri bulunuyor. Kişisel bilgileri izinsiz olarak arşivlediği iddiası ile Google ABD mahkemeleri tarafından şok edici bir cezaya çarptırıldı. 7 milyon dolarlık bu ceza Google cephesinde işleri karıştıracağa benziyor. Ceza sadece bununla kalmıyor. 7 milyon dolar ödeyeceği gibi, tüm bilgileri silmesi de istendi. Google o yıllara ait arşivlediği tüm bilgiler silecek. Aynı zamanda çalışanlarının da bu konuda bir eğitime alınması istendi. Ceza kapsamında Google çalışanları gizlilik konusunda 10 yıllık bir eğitim alacak.

Bugüne kadar bu şekilde birçok dava söz konusu oldu, ancak ilk kez böyle bir olayda milyon dolarlık ceza kesiliyor. Bugüne kadar verilmiş en yüksek tutardaki ceza olmasına rağmen otoritelerce yetersiz bulundu. Kesilen bu ceza Google'u maddi anlamda sarsabilecek bir tutar değil. Özellikle sadece 2012 yılındaki cirosunun bile 50 milyon dolar olduğunu düşünürsek, Google ciddi anlamda devasa gelire sahip. Böyle bir şirket için 7 milyon dolarlık ceza sadece devede kulak kalıyor.

Stargundem