Google da nükleer füzyon teknolojisi üretecek

Google da nükleer füzyon teknolojisi üretecek

Teknoloji devi Google, ABD'nin önde gelen bir füzyon şirketiyle birlikte temiz, sınırsız enerji yönündeki ilerlemeyi önemli ölçüde hızlandıran yeni bir bilgisayar algoritması geliştirdi.

Google ve nükleer füzyon şirketi, enerji teknolojisinin merkezinde yer alan ultra-sıcak gaz balolarının plazmasındaki deneyleri önemli ölçüde hızlandıran yeni bir bilgisayar algoritması geliştirdi.
 
Microsoft'un kurucularından Paul Allen'in desteklediği Tri Alpha Energy şirketine bu iş için 500 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. Şirket, Google Research ile birlikte Optometrist algoritması ismi verilen yöntemi bulmaya çalışıyordu. Bu sayede, karmaşık problemlere yeni ve daha iyi çözümler bulmak için yüksek güçlü hesaplamanın insan yargısı ile birleştirilmesini sağlayacaktı.
 
Nükleer füzyon, atomların aşırı sıcaklıklarda birleşmesiyle büyük miktarda enerjinin salınması son derece karmaşıktır. Nükleer füzyon fiziği, küçük değişikliklerin büyük sonuçlara neden olabileceği lineer olmayan fenomeyi içerir ve bu da mühendisliğin plazmayı askıya almasını çok zorlayacak hale getirir.
 
Nükleer füzyon, nükleer kaynaşma ya da kısaca füzyon; iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar.
 
Google Accelerated Science takımında yer alan Ted Baltz, "Her şey, Google'ın ölçekli bilgisayar kaynaklarıyla bile nasıl yapılacağını bildiklerinin ötesinde" dedi . Böylece bilim insanları, araştırmacılara seçenekler sunarak bilgisayarla öğrenme yaklaşımlarını insan girdisi ile birleştirdiler. Araştırmacılar içgüdüsel olarak daha umut verici olduğunu düşündükleri seçeneği bir göz testi sırasında daha net metinleri seçmeye benzer şekilde tercih ediyor.
 
Geliştirilen bu algoritma sayesinde Tri Alpha Energy'nin makinesiyle gerçekleştirilen deneylerin çok daha hızlı ilerlemesine imkân verdi ve bir ay süren işlemler sadece birkaç saate içinde yapılmaya başlandı. Salı günü Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmayla ile plazmanın beklenmedik şekilde çalıştırıldığı ortaya çıktı. Ekip, sistemden kaynaklanan enerji kayıplarında% 50'lik bir azalma sağladı ve toplam plazma enerjisinde meydana gelen artış, kaynaşma için kritik eşiğe ulaşması gerektiği ortaya çıktı.
 
Tri Alpha Energy'nin başkanı ve baş teknoloji sorumlusu Michl Binderbauer, "Bu gibi sonuçların gelişmiş hesaplama gücü olmadan çözülmesi yıllar sürebilir" dedi . Şirketin on yıl içinde elektrik üretmeyi hedeflediğini belirtti.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.