Google.com 12 dolara satıldı!

Google.com 12 dolara satıldı!

Dünyanın en değerli alan adı, bir yanlışlık neticesinde, 12 dolara satıldı.

Eğer bir site açmayı düşündüyseniz ve doğal olarak sağlam bir isim bulmak için kafa yorduysanız yolunuz da muhakkak alan adı sorgulama sitelerine düşmüş ve tabii kısa bir sorgulama ertesinde kafanızdaki pek çok alternatifin çoktan alındığını fark etmişsiniz. Yok alınmamışsa, muhtemelen o esnada dünyanın en mutlu insanlarından birisi sizsinizdir.

İşte şimdiki haberimizin ana teması da tam olarak bu konu hakkında:

DÜNYANIN EN DEĞERLİ SİTESİ 12 DOLARA!

Business Insider'ın haberine göre, eski Google çalışanlarından Sanmay Ved isimli bir arkadaş, Google'ın web sitesi satın alma servisi Google Domains'teki (müsait) alan adlarını araştırırken karşısına Google.com çıkıyor! Ama daha da önemlisi biçilen değerin 12 dolar oluşu.

Düşünseniz, dünyanın en değerli alan adının satın alınabilir olmasını geçtik, fiyatlandırması da bizim paramızla 40TL bile değil!

Neyse, bir hata olduğunu doğal olarak tahmin eden Ved, yine de şansını deniyor ve 'satın al' tuşuna basıyor ve dahası satın alma işlemi de gerçekleşiyor!

Bununla birlikte satın alışını takiben, kendisine normalde olması gerektiği gibi 'şu alan adını satın aldınız' vb. türünden e-postaların yerine, doğrudan Google Arama Konsolu Arabirimi üzerinden 'Google.com'u satın aldınız' mesajı erişiyor ve akabinde de üst düzey iç yazışmalardan tutun da, webmaster kontrollerine kadar tahmin bile edemeyeceğimiz ayrıcalıklı bilgilere erişim hakkı elde ediyor.

TABİİ HER RÜYANIN BİR SONU VARDIR!

İşte bundan önce 5.5 yıl süreyle Google'da çalışan ve yüksek lisansını yapmak için ayrılan Ved'in rüyası da sadece 1 dakika sürüyor ve Google Domains satışı iptal ederek 'yanlışlık olduğunu, alan adının daha önce alındığı' yönünde bir bildirimle parasını iade ediyor.

Satın almanın nasıl gerçekleşebildiği sorusu ise cevapsız. Artık ya Google Domain'deki bir hata sebep oldu ya da Google süresi dolan alan adını yenilemeyi unuttu. Keza Google'dan da henüz 'araştırıyoruz' haricinde konuya ilişkin bir açıklama yapımış değil.

BİRİSİ DE MİCROSOFT'U SATIN ALMIŞTI!

Bu arada, bu tür garip alan adı hatalarının yaşandığı tek devin Google olmadığını da not olarak düşelim. Örneğin 2003 yılında da tıpatıp benzer bir durum Microsoft'un başına gelmiş ve yazılım devi, süresi dolan İngiltere'deki ana sayfası 'Hotmail.co.uk' adresini yenilemeyi unuttuğu için bir uyanık da alanı satın almıştı. Üstelik Microsoft'un olayında satış işlemi bu örnekteki gibi kendi üzerinden gerçekleşmediği için iptal de edememişti. Neyse ki alan vatandaş namuslu çıkmış da ücretsiz biçimde iade etmişti siteyi. Ya da kimbilir belki de Microsoft konunun budaklanmaması ve uyanıklar için böyle bir pazar oluşturmamak için vatandaşla anlaşıp, kamuoyuna da ücretsiz iade aldık şeklinde bir açıklamada bulunmuştu...

Ved'in hikayesini kendi ağzından dinlemek ve ekran görüntülerini vs. görmek isteseniz sizi buraya alalım.

a haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.