Gölgesiz ve gömleksiz yolculuk

Çağrı yalnızlığaysa kim gelir ki? Gelen olursa yalnızlık, yalnızlık olur mu? Yalın yalnızlık; ne kimseyi çağırır, ne de kimsenin yanına gider. Kendi yörüngesinde kendinedir onun yolculuğu… Atacağı adım, yürüyeceği yol, varacağı yer çoktur; kalabalığın gürültüsü, kabalığın kasveti onu yorar, yıldırır, yavaşlatır.

Yolcu, yolculuktan başka bir şey düşünür mü? Hele yalnızlığı yaran edinmiş bir yolcunun başka ne düşü olabilir? Yol çok, yıl az; bereket hangi adımda gizli? Sır, hangi nefeste saklı? Sırrın sırrı hangi perdenin ötesinde?

Kalabalıkta kilitlenmekse dağlarda tırmanmak, çöllerde yol almak, ovalarda yürümek, denizlerde yüzmek, nehirlerde akmak - içten ve içsel yolculukta mesafe kat etmek- güzeli görmek, iyiliğe erişmek, doğruluğu bulmak adına yapılması gereken şey değil mi?  

Şekilcilikte boğulmak, suretlere sarılmak, zahirde kaybolmak, maddenin ötesini görememek; kalabalık garabetinde takılı kalmak, çoklukta esir olmak, yalınlığı yön edinememek, yalnızlığı yar kabullenememek… Sığ sularda boğar, damladan öteye geçirtmez, küçük dereleri derya zannettirir.

Çiçekler çoklukta yalnız, yıldızlar çoklukta yalnız, damlalar deryalarda yalnız; insanlar çoklukta yalnız. Bu kadar yalnızlıklar “Bir” e olan yolculuğu kolaylaştırmak için.

Yalnızlık korkulacak bir şey değildir; asıl korkulacak olan kalabalıklarda boğulmaktır. Feryat ediyorsunuzdur yanınızdaki sağırdır; bu yol çıkmaz sokak dersiniz yanınızdaki kördür.
Kiminle nereye, nasıl yolculuk edeceksiniz; hangi maksada beraber yürüyecek de selamet sahiline çıkacaksınız?    

Sağırlara feryat, körlere yol tarif etmek asıl yalnızlık; dostsuzluk, arkadaşsızlık, yoldaşsızlık…

Rehbersiz yolculuk, ışıksız yol olur mu? Yıldızlar yoldaş ve yaransa yalnızlık ne gam? Gece ne karanlık verir ne de yolu değiştirir; çiçekler yolu süsler, ağaçlar yol gösterir, bulutlar gölgelendirir, ay yol olur, yörünge olur…

Zirvelere geniş caddelerden, bulvarlardan, otobanlardan gidilmez; patika yollardan, dar dönemeçlerden, dik yokuşlardan çıkarak erişilir; yıldızlara ve yalnızlığa yakın olarak ulaşılır.
Günün beğenileri, gündüzün güncelliği, görselliğin gösterdiğiyle bakanlar, düşünenler zirveleri göremez, görmeye de hakları yok.

Ay yoldaşlığı, yıldız arkadaşlığı, güneş rehberliğinde yolculuk yalnızlık mıdır ve yalnız yolculuk mudur? Kâinatla beraber yürümek, zerrelerle birlikte koşmak; ışığa kavuşmak, gölgelerden arınmak, gömleklerden sıyrılmaktır böylesi yolculuk.

Gölgesiz ve gömleksiz yalnızlık; hakikate kavuşmanın kısa yolu. O kısa yola da uzun yolculuktan ve yollardan geçtikten sonra ulaşılır. Harfler size bu yolda bir mola verdirmişse ne mutlu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum