Gökdelenler yüzünden hava 10 derece daha sıcak

Gökdelenler yüzünden hava 10 derece daha sıcak

Meteoroloji uzmanı Ahmet Köse: "Şehirleşmenin tesiriyle 38 derece olan sıcaklığı biz daha yüksek hissediyoruz..."

Afrika sıcaklıkları ile birlikte kavurucu bir yaz geçiren Türkiye, bir haftalık serin bir molanın ardından bu haftaya da sıcak başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 30 derecenin üzerinde olacak sıcaklıklar konusunda vatandaşları uyardı. Uzmanlar ise metropollerde sıcaklığı en az 10 derece fazla hissedileceğini söyledi. Bunun sebebi olarak da modern mimarinin gökdelenlerini gösterdi.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, yüksek yapılardaki cam kaplamaların güneş ışıklarını yansıtarak çevresinde ısı artışını etkilediğini kaydetti. Hava sıcaklığının 38 derece olduğu bir günde hissedilen sıcaklığın nemle birlikte 48 derecelere ulaştığını belirten Köse “Şehirleşmenin tesiriyle ciddi manada 38 derece olan sıcaklığı biz daha yüksek hissediyoruz. Kışın kar bekliyoruz. Kırsala yağıyor ama şehir merkezine yağmıyor. Çünkü yanlış yapılardan dolayı şehrin üzerine gelen kar yağmura dönüyor. Yüksek binaların rüzgâr yönüne göre yapılması önemli. Eğer, şehrin rüzgâr koridorlarını engellerseniz bu sıkıntılar yaşanacaktır” ifadelerini kullandı. 

Resmî Gazete’de yayımlanan ve 1 Ekim’de yürürlüğe girmesi planlanan ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ ile yatay mimari konusunda da önemli adımlar atılacak. Otoparktan binaların çatılarına, bina eğimlerinden taban ayarına kadar önemli çalışmalarla özellikle metropollerin çehresi değişecek.  Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.