Gök Medrese aslına kavuşuyor

Gök Medrese aslına kavuşuyor

20 yıldır bir türlü restore edilemeyen Sivas’taki 743 yıllık Gök Medrese 480 gün içinde aslına uygun şekilde restore edilecek

Anadolu Selçuklu Devleti’nin en önemli eserlerinden biri olan Gök Medrese’nin restorasyonu için Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü yüklenici firmayla sözleşme imzaladı.
 
Yüklenici firma yetkilileri ve projede görev alacak personelle medresede incelemelerde bulunan Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, Gök Medrese’nin bugüne kadar gerçekleştirilmeyen restorasyonun önünde artık hiçbir engel kalmadığını ve yüklenici firmayla imzalanan sözleşmeyle rosterasyonun 480 günlük süre içerisinde tamamlanacağını söyledi.
 
RESTORASYON İÇİN SON TEKNOLOJİ KULLANILACAK
 
Yüklenici firmanın işinin ehli olduğunu, kendilerinin de işin takipçisi olacaklarını belirten Ali Veral restorasyonda uygulanacak yönteme ilişkin de şunları söyledi: “Restorasyonda gelişmiş ülkelerde uygulanan teknikler kullanılacak. Bu iş için şu anda Sivas’a getirttiğimiz cihaz 1 milyon dolar değerinde. Bu cihaz lazerle üç boyutlu yüzey taraması yaparak hassas bir şekilde restorasyon için gerekli hazırlıkların alt yapısını oluşturuyor. Bu yöntem Türkiye’de ancak belli başlı çalışmalarda kullanılmakta ve yöntem yapılan işin hassasiyetiyle orantılı olmakta ve bu yönüyle de sonuç oldukça başarılı olmaktadır. Restorasyon projesinin oluşturulmasıyla Gök Medrese için bugüne kadar hep ertelenen, bir türlü başlatılamayan restorasyon işlemleri de artık başlamış olacaktır.” Veral, Gök Medrese’nin 2016 Şubat ayında yenilenmiş çehresiyle yerli yabancı ziyaretçilere iftiharla sunulacak tarihî bir mekân olarak açılacağını belirtti.
 
DÜNYACA ÜNLÜ MİMAR RESTORASYON PROJESİNE DANIŞMANLIK YAPACAK
 
Gök Medrese’nin restorasyonuna önem verdiklerini vurgulayan Ali Veral, restorasyonu yürütecek ekibin konusunda uzmanlardan oluştuğunu, dünyaca ünlü Mimar Nicole Berluchi’nin de yardımcısıyla birlikte restorasyonda danışmanlık yapmak için yakın zamanda Sivas’a geleceğini söyledi.
 
Kaynak: Haber10
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.