Göçmenliği kabul etmeyen Müslümanlara hapis

Göçmenliği kabul etmeyen Müslümanlara hapis

Myanmar’da yakın zamanda yaşadıkları toplu linç travmasını henüz atlatamayan Arakanlı Müslümanları şimdi de etnik sınıflandırma dayatması bekliyor

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da hükümetin, Arakanlı Müslüman azınlığı “Bengalli göçmen” olarak kaydedilerek vatandaşlık başvurusu yapmakla tutuklanmak arasında seçim yapmaya zorlayacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Taslak aşamasındaki çalışmanın kopyalarını basınla paylaşan kaynaklar, hazırlanan planın kapsamında başvuru yapmayı reddedenler veya gerekli evrakı bulunmayanlar için geçici kampların inşa edilmesinin de bulunduğunu açıkladı.
 
Etnik ayrımcılığın had safhada olduğu ülkede yaklaşık 1,1 milyonluk Müslüman nüfusun büyük çoğunluğu toplumdan tecrit edilmiş bir hayat yaşıyor. 2012 yılında Budist çoğunluk tarafından evleri, camileri yakılan ve linç edilmek istenen 140 bin Müslüman, evlerini terk etmiş ve hayat şartlarının son derece kötü olduğu mülteci kamplarına sığınmak durumunda kalmıştı. Hükümet tarafından ülkeye Bangladeş’ten yasa dışı yollarla göç eden yabancı unsurlar olarak görülmek istenen Müslüman nüfusun bir kısmı resmî evrakını bu sürede kaybetmiş, bazıları da Bengalli olarak kaydedilmeyi reddetmişti.
 
Planın barışçıl şekilde bir arada var olabilme ve etnik gerilimi engellemeyi amaçlandığı öne sürülse de hükümetin geçmiş uygulamaları Müslüman azınlık açısından güven vaat etmiyor. Vatandaşlık başvurusu süresinde hükümetin çok sayıda Müslüman’ı Bengalli olarak kaydedilmeye zorlamasından endişe ediliyor. İnsan hakları savunucuları, teklifi reddeden Arakanlı binlerce Müslüman’ın tutuklanabileceğini belirtti. Ayrıca kendi istekleriyle Bengalli göçmen olarak kaydedilecek kişilerin zaman içinde ihraç edilme ihtimali nedeniyle halkın da plana sıcak bakmayacağı tahmin ediliyor. 49 yıllık askerî yönetimin ardından başa gelen Cumhurbaşkanı Thein Sein liderliğindeki yarı sivil yönetim, demokrasiyle ilgili bazı adımlar nedeniyle uluslararası kamuoyu tarafından kısmen tasvip edilse de Müslüman azınlıkla ilgili hukuksuz uygulamalar sebebiyle de sık sık eleştirilere muhatap oluyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.