Göçmenler yerine annemiz babamız olsaydı

Göçmenler yerine annemiz babamız olsaydı

Akdeniz'de binlerce göçmenin ölümünü seyreden Avrupa'dan akıllı bir ses nihayet yükseldi...

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Avrupa'nın göç politikalarının yeniden düşünülmesi çağrısında bulunarak, "Bu alanda bugüne kadar yapılan siyaset olduğu gibi devam ettirilemez" dedi.

Sivil toplum örgütlerinin çağrısı üzerine Akdeniz'de meydana gelen göçmen kazalarına dikkat çekmek amacıyla Avusturya İçişleri Bakanlığı'nın önünde "Akdeniz'de göçmenlerin ölmelerine son" mitingi düzenledi. Yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı mitinge, üzerinde "Bu bot boş" yazan botlar getirildi. Ölen göçmenlerin anısına mumlar yakıldı.

Etkinlikte botlarla yolculuk yapan iki mülteci kısa birer konuşma yaptı. Mülteciler, savaş, şiddet ve açlıktan kaçtıkları için büyük bir çaresizlik içinde botlara bindiklerini ve ölümü göze alarak yola çıktıklarını anlatı.

Mitinge Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile siyasiler, sivil toplum örgütü temsilcileri, mülteciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Fischer, Avrupa'nın göç politikalarının yeniden düşünülmesi çağrısında bulundu. Mevcut politikanın sürdürülemez olduğunu aktaran Fischer, "Bu alanda bugüne kadar yapılan siyaset olduğu gibi devam ettirilemez. Bu durumda neyi değiştirebiliriz neyi düzeltebiliriz diye sorumlu hususlar olmalı" dedi.

Göçmenlerin çektiği acıları herkesin anlaması gerektiğini vurgulayan Fischer, "Bu insanların çektiği acıyı ancak 'ya kendi annemiz, kardeşimiz, babamız olsaydı' diye düşünmeye başladığımız zaman anlarız" diye konuştu.

Sivil toplum örgütü Diakonia'nın direktörü Michael Chalupka, insanların göz göre göre ölüme terk edildiğini ve bundan endişe duyduğunu belirtti. Karar alma organlarında yapılandırılmış sorumsuzluk bulunduğunu ifadede eden Chalupka, AB ve Avusturya hükümetine çağrıda bulundu.

Yardım kuruluşu Caritas'ın Başkanı Michael Landau ise mültecilerin yaşadıklarını sorunları "Avrupa'nın ayıbı" olarak nitelendirdi. Mültecilerin kurtarılması için finansal yardımlarını artırılması çağrısında bulunan Landau, "Kapısının önü mezarlık olan bir Avrupa'da yaşamak ister miyiz ve Akdeniz'e girdiğimiz zaman ölülerin üstünde yüzmek ister miyiz diye kendimize sormalıyız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından mitinge katılanlar dağılırken, bir grup hükümetin iltica politikalarını protesto etti. Polisin, engelleme çabalarına direnen bazı eylemcileri gözaltına aldığı ve daha sonra serbest bıraktığı öğrenildi. 

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum