Göçmenler güven ve istikrar için dua ediyor

Göçmenler güven ve istikrar için dua ediyor

Irak'ın Musul kentinde terör örgütü DAİŞ nedeniyle, evlerini terk eden etnik ve dini azınlık olan iç göçmenler 2016 yılında bölgeye "güven ve istikrarın" gelmesi için dua ediyor.

Irak'ın Musul kentinde terör örgütü DAİŞ'in saldırılarından kaçıp, evlerini terk eden etnik ve dini azınlıklar 2016 yılında bölgeye "güven ve istikrarın" gelmesi için dua ediyor.

Erbil kent merkezine 10 kilometre mesafedeki Bahırka Sığınmacı Kampı'nda kalan Musullu Hristiyan, Şabek ve Yezidiler DAİŞ tarafından işgal edilen evlerine dönmeyi dört gözle bekliyor. Çadır kentteki kötü yaşam koşullarından şikayet eden iç göçmenler, kısıtlı imkanlar altında, elektriksiz ve susuz sürdürdükleri hayattan kurtulmayı ümit ediyor.

Musul'da güzel bir hayatı ve düzeni olduğunu söyleyen Şabek Abdullah Ahmet, çadır kenti hapishaneye benzeterek, "Yaklaşık iki yıldır bu kampta yaşıyorum. Musul halkı olarak 2016'dan beklentimiz, evlerimize geri dönmektir. Yerimiz, yaşadığımız ortam hiç iyi değil. Temel ihtiyaçlar elektrik ve sudan mahrum bir şekilde yaşıyoruz. Uluslararası örgütlerin verdiği yardımlar her geçen gün azalıyor. Hiçbir yer insanın evi gibi olmaz" ifadelerini kullandı.

Ahmet, kamp altyapısının çok iyi olmadığına işaret ederek, "Kışın özellikle yağmurlu havalarda, çadırlarımız su altında kalıyor. Dışarı çıkmamız ise imkansız çünkü her yer çamur" şeklinde konuştu.

Yezidi Kasım İmad ise, iki yıldır yılbaşı öncesi evlerine geri dönmek için dua ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu yılın bölgedeki tüm sığınmacılara hayırlı olmasını diliyorum. Dualarımız her zaman eve dönüş içindir. Tüm kalbimle 2016 yılının iyi geçeceğine ve hayatımızın normalleşeceğine inanıyorum. Bu yıl için yetkililerden güzel bir haber bekliyoruz. Bölgenin teröristlerden temizlendiğini ve evlerimizin yeniden inşa edildiğini duymak istiyoruz."

Musul'un Hemdaniye ilçesinden ailesiye birlikte gelen Hristiyan Meryem Mikail, evlerini terk edip Erbil'e geldiklerinde birçok zorluklarla karşılaştıklarını söyleyerek, "İlk önce tamamlanmamış inşaatlarda kaldık. Daha sonra kampa yerleştirildik. Şu ana kadar kötü şartlarda yaşamaya devam ediyoruz. Bu duruma dayanamayıp, birçok akrabam Avrupa'ya yasa dışı yollarla göç etmek etmek zorunda kaldı. Evimize dönebilmek için 2016 yılına girmeden önce istikrar ve güven için dua ediyorum" dedi.

Musul'daki terör saldırılarından kaçıp, Kerkük'teki çeşitli kiliselere sığınmak zorunda kalan 350 Hristiyan aile, kiliseler tarafından kendileri için temin edilen imkanlar çerçevesinde hayat mücadelesi veriyor. Söz konusu ailelerin gözü geride bıraktıları evlerinde.

Söz konusu kentin Batnaya bölgesinden gelip Kerkük'e göç eden bir çocuk babası Bisman Doski, "İki yılbaşını evimizden uzakta geçiyoruz. Her şeyden önce burada mutlu değiliz. Sırf çocuklar sevinsin diye eve bayram havası veriyoruz. Çadır kamplarda kalan ailelerden durumumuz daha iyi ancak yine de içimiz rahat değil" dedi.

Doski'nin eşi Ahlam Şamun, yeni yıl için tek bir dileği olduğunu söyleyerek, "Bir an önce evlerimize geri dönmek için dua ediyorum. İki yıldır yaşadığımız göç hayatı bizi oldukça yıprattı. Evlerimize geri dönmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kerkük'teki bir diğer Hristiyan göçmen Ganim Gorgis ise "Yatalak bir oğlum var. Oldukça zor günler geçiriyoruz" diye konuştu.

AA
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.