Göçmen kuşlar erken geldi

Göçmen kuşlar erken geldi

Orman Mühendisleri Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, yaşanan küresel ısınmadan dolayı göçmen kuşların bu yıl 10 gün önce göç ederek Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Dünya genelinde yaşanan küresel ısınmada dolayı bu yıl göçmen kuşlar Türkiye'ye 10 gün önce geldi. Mart, nisan aylarında Afrika'dan göç ederek Türkiye üzerinden Avrupa'ya göç eden leylek, pelikan, yırtıcı kuşlar, yaban ördeği ve kazlar, havaların sıcak gitmesiyle şubat ayının sonlarına doğru göç etmek zorunda kaldı. Türkiye'de göç üzerinde bulunan Adana'da da gökyüzünde baharın müjdecisi olan leylekler erken görüldü. Sürü halinde uçan leylekler, izlemeye doyumsuz bir görüntü oluşturdu.

Orman Mühendisleri Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, Türkiye'nin Afrika'dan Avrupa'ya göç eden göçmen kuşların geçiş güzergahında bulunduğunu belirterek, "Bu yıl havaların biraz sıcak gitmesi nedeniyle genelde Afrika'dan mart ve nisan aylarında göç eden kuşların bu yıl şubat ayı sonunda göç ettikleri görüldü. Adana'mızda bildiğiniz gibi Akdeniz Bölgesi'ndedir. Bölgede dünyaya has özellikleri bulunan 4 tane lagün sulak alan bulunmaktadır. Afrika'dan gelen kuşlar Türkiye üzerinden geçerken burada mola verip, dinlenmektedir. O nedenle Adana da tüm göçmen kuşlarının göç üzerinde bulunan vilayetimizdir. Hava sıcaklığından dolayı bu yıl 10 günlük bir sapma olmuş. Şubat ayının sonunda göçler başlamış. Genellikle leylek, pelikan, gökgüvercin, yaban kazları, yaban ördeği, kırlangıç, bir de yırtıcı kuşlar, kartal dediğimiz kuşlar göç ediyor" dedi.

Tece, Afrika'dan Avrupa'ya göçün mart, nisan aylarında, Avrupa'dan Türkiye üzerinden Afrika'ya göçün ise eylül, ekim, kasım aylarında olduğunu ifade ederek, "Bunların üçte biri Afrika'da kalıyorlar. Dörtte üçü ise üreme için Avrupa ülkesine geçiyorlar. Bu geçişte de Türkiye'yi kullanıyorlar. Bu geçiş sırasında bir kısmı Türkiye'de kalıyor, büyük bir kısmı Avrupa'ya geçiyor" diye konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.