Glokom 50 yaş üzerini vuruyor

Glokom 50 yaş üzerini vuruyor

Halk arasında "göz tansiyonu" olarak bilinen glokomun, 50 yaş üzerindeki kişilerde gelişme riskinin arttığı bildirildi.

Zeynep Akyıl'ın haberi:

Halk arasında "göz tansiyonu" olarak bilinen glokomun, 50 yaş üzerindeki kişilerde gelişme riskinin arttığı bildirildi.

Gazi Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hepsen, Dünya Glokom Haftası nedeniyle AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, glokomun göz tansiyonunun yükselmesi ve buna bağlı gelişen görme kaybı olduğunu belirtirken, bu hastalığın göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına da neden olabileceğini söyledi.

Glokomun, Dünya Sağlık Örgütü körlük sıralamasında ikinci sırada gelen körlük nedeni olduğuna işaret eden Hepsen, glokomun yol açabileceği körlükten korunmanın en iyi yolunun erken tanı ve tedavi olduğunu vurguladı.

Glokomun, "sessiz ve sinsi" bir hastalık olduğunu ifade eden Hepsen, "Farkedebileceğimiz belirtileri olmadığından ya da çok geç dönemde anlaşılabildiğinden erken tanı problemi olan bir hastalıktır. Hem Türkiye'de hem de gelişmiş ülkelerde bilinen glokom hastalarının yaklaşık üçte ikisinin tanı konmamış hasta olduğu tahmin ediliyor" şeklinde konuştu.

50 yaş üstü risk altında

Göz tansiyonu normalden yüksek olanların glokom hastalığı için risk altında olduğunu bildiren Hepsen, 50 yaşını geçen herkeste glokom gelişme riskinin de arttığını söyledi.

Ailesinde ve yakın akrabalarında glokom olanlar, yüksek miyop veya hipermetrop kusuru olanlar, göz yaralanması ya da ameliyatı geçirenler, migren başağrısı olanlar ve kortizonlu ilaç alanların da risk grubunda olduğunu anlatan Hepsen, şunları kaydetti:

"Sayılan tüm bu risk faktörlerinden bir ya da daha fazlası sizde varsa, glokom geliştirme riskinizin diğer insanlardan yüksek olduğu ve erken bulguların saptanması için düzenli aralıklarla muayeneye ihtiyacınız olduğu anlamına gelmektedir. Risk grubunda olanlar için check-up programları göz taramasını da içermelidir. Göz hekimleri ve özellikle glokom uzmanları, tüm bu risk faktörlerini gözden geçirerek tedavi gerekip gerekmediğine veya yakın takibe ihtiyaç olup olmadığına karar verir."

Hepsen, Dünya Glokom Haftası kapsamında da "40 yaşı geçenler ve ailesinde glokom olanlar hiç olmazsa, kullandıkları motorlu araçlarını servise ve muayeneye götürdükleri sıklıkta göz tansiyonlarını ölçtürsünler" uyarısında bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.