Gişe çilesini bitirecek yeni girişim

Gişe çilesini bitirecek yeni girişim

İstanbul'da zamanla şehrin içinde kalarak trafik akısını engelleyen otoyol gişeleri, özellikle tatil dönemlerinde vatandaşları mağdur ediyor.

Yaz sıcağında 20 dakikalık yolu 1 saatte alınmasına neden olan gişelerden geçiş adeta işkencesine dönüştü. Vatandaşlar, Anadolu Otoyolu üzerinde bulunan Çamlıca ile Avrupa Otoyolu üzerinde bulunan Mahmutbey gişeleri basta olmak üzere birçok gişenin şehir dışına çıkarılması için yapılan mücadelelerin sonuç vermesini istiyor.

Avcılar-Esenyurt , Anadolu Gişeleri- Samandıra gibi kısa mesafelerde vatandaşlardan ücret alınması, bu yolların sürücüler tarafından tercih edilmemesine ve alternatif yollarda trafik sıkışıklıklarına ve aksamalara sebep oluyor. Sabah ve akşam yoğunluğunda vatandaşların 4 dakikada kat edebileceği yolu 1 saatte aldığını belirten İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi, ulaştırma uzmanı Doç. Dr. Murat Ergün, şu değerlendirmede bulundu: " Normalde 3-4 şerit olan yol, gişelerde 8 şerit oluyor. Birden genişliyor, birden daralıyor biz buna şişe boynu diyoruz, dar boğazlar oluşturuyor. O darboğazları önleyemediğimiz için bunların tamamen kaldırılıp, uzağa çekilmesi lazım."

Yeni yapılacak 3. Köprü yolunun da söz konusu gişelere bağlanacağını hatırlatan Ergün, "Başakşehir'de yaşayanlar evlerine gitmek için o gişelerden geçmek zorunda. Şu andaki trafik sıkışıklığı 3. Köprü yolunun oraya bağlanmasıyla birlikte bir kaosa dönüşecek. Etrafa yapılmış birçok yatırım var, bunlar olduğu müddetçe o bölgedeki trafiğin rahatlatılması için gişelerin kaldırılması gerekiyor." dedi. Hükümetin otoyol gişelerinden elde ettiği gelirden vazgeçmeyeceğini belirten Ergün, "Bu yüzden en mantıklı çözüm yolu gişelerin şehir dışına alınması" önerisinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Eren Erdem, Anadolu Otoyolu üzerinde bulunan Anadolu (Çamlıca), Şamandıra, Sultanbeyli, Kurtköy, Orhanlı ve Şekerpınar gişeleri ile Avrupa Otoyolu üzerinde bulunan Mahmutbey, Ispartakule, Avcılar, Esenyurt, Hadımköy, Çatalca, Kumburgaz ve Selimpaşa gişelerinin kaldırılması için kanun teklifi verdi. Gerekçede, İstanbul'daki karayollarının otoban geçiş gişelerinin kentsel hayat kalitesini olumsuz yönde etkilediği belirtildi. 8 Aralık 2006 tarihinde, dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başeskioğlu'nun katılımıyla Ulaşım Zirvesi yapıldığı vurgulanan gerekçede, "Mahmutbey ve Çamlıca gişelerinin ötelenmesi konusunda kararlar alındığı belirtilmiştir. Aradan geçen 9 yıla rağmen bu konuda hiçbir adım atılmamış, dolayısıyla da bu sorun çözülememiştir" denildi.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.