Gilaburu Hasadı Başladı

Gilaburu Hasadı Başladı

İÇ Anadolu’da Kayseri’nin bazı ilçelerinde ve ağırlıklı olarak Erciyes Dağı'nın Güney eteklerinde yetişen 'Gilaburu' olarak bilinen meyvenin hasadına başlandı.

Genelde Ekim ve Kasım ayında hasadı yapılan bu meyve, su içinde bir ay salamuraya yatırıldıktan sonra acılığı kaybolarak içilebilir haline geliyor. Gilaburu meyveleri salamuraya yatırıldıkları küp ve plastik kaplardan günlük içilecek miktarda çıkartılarak içiliyor. İsteyenler su ve şeker ekleyerek içiyor. Bazı kanser tümörlerinin azaltılmasın yönünde ABD'de Harward Medicine School da yapılan ve The New England Jurnal of Medicine de yayınlanan çalışmalarla kanıtlanan bu faydalı meyve günde yaklaşık 250 gram tüketildiği takdirde kanser tümörlerinde azalmalarla birlikte böbrek taşı ve kuma etkili oluyor. Bu günlerde hasadı başlayan gilâburu meyvesi 4-5 TL arasında satışa sunuluyor.
 
GİLABURU
 
Gilaburu çalı şeklinde bodur bir ağaç oarak biliniyor ve genellikle İç Anadolu’da yetişiyor. Kırmızı salkım şeklinde yuvarlak bu meyveler sonbaharda toplanıyor. Su içerisinde salamura yapıldıktan 1ay sonra acılığını kaybediyor. Yüksek miktarda C vitamini ve antiioksidan maddeler içeren gilaburu böbrek başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde de yararlı oluyor. Kabukları kaynatılan gilaburu astım, romatizma, yüksek tansiyon, sara, kabakulak, doğum sonrası spazm, uyku bozukluğu ve karaciğer hastalıklarına da iyi geldiği belirtiliyor.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.