Gıdaları açıkta bırakmayın

Gıdaları açıkta bırakmayın

Süt, yoğurt, köfte ve yumurta gibi gıdaları bekletmek gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.

Uzmanlar, süt, yoğurt, köfte ve yumurta gibi gıdaların mutfak masası ve tezgâhta bekletilmesinin bakteri üremesine sebep olduğu açıkladı.

Süt, yoğurt, köfte ve yumurta gibi gıdaları mutfak masası veya tezgâhın üzerinde bırakmayın ve hemen buzdolabına koyun. Çünkü bu tür protein muhtevası yüksek besinler oda sıcaklığında çok çabuk bozulurlar. Beslenme çantanız ve yiyeceklerinizi kalorifer üstü gibi sıcak yerlerde bekletmeyin. Çiğ ve pişmiş veya pişirilmeye gerek duyulmadan yenecek gıdaları birbirinden ayrı yerlerde hazırlayın. Böylece çiğ gıdalarda bulunan bakterilerin pişmiş gıdalara geçişini önlemiş olursunuz.

Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı

Sebze ve meyveleri bol suda iyice yıkayın. Yemeklerinizin iyice piştiğinden emin olun. Çünkü yüksek sıcaklıkta ve iyi pişmiş yemeklerde bakteriler kolaylıkla ölür. Yere düşen yiyecekleri asla yemeyin. Yere düşen çatal, kaşık kullanmayın. Çizilmiş, çatlamış veya kırık tabak ve bardakları kullanmayın. Boş kutu, paket veya çöpleri mutfak tezgahına yada masasına bırakmayın, çöpe atın. Beslenme çantanızı hiçbir zaman yere koymayın. Gıdaların kirlenmesi ve sağlığı bozucu hale gelmelerini önlemek için kişisel temizliğinize, gıdanın temizliğine ve gıda ile temas eden araç gereç temizliğine dikkat etmelisiniz.

Gıda zehirlenmesi belirtileri

Ev dışında, kantin, kafeterya gibi topluca yemek yenilen yerlerde, yiyeceklere bakterilerin bulaşması ve bunların yayılması çok daha kolaydır. Gıda zehirlenmesinin belirtileri; mide bulantısı, karın ağrısı, kusma ve ishaldir. Bu gibi durumlarda ishal ve kusmayı artıracak düşüncesiyle hiçbir şey yememek yanlış bir davranıştır. İshali kontrol altına almanın en iyi yolu; bol miktarda temiz içme suyu, ayran, taze sıkılmış elma suyu gibi içecekleri tüketmek, Yoğurt, pirinç lapası, haşlanmış patates gibi gıdaları yemek ve dinlenmektir.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.