Gıdada kabzımal farkı

Gıdada kabzımal farkı

Üretici 'Bizden markete kadar ürün 10 kat zamlanıyor' derken, aracılar da 'Domates bizden 50 kuruşa çıkıyor, markette 5 lira' iddiasında...

Gıda fiyatları enflasyonu solladı. Tüketim harcamalarında yüzde 24'le en yüksek payı aldığı için, doğrudan bütçeyi vuran gıdadaki fiyat artışı, ilk 3 ayda enflasyonu 3'e katladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı veriler, tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki 3 aylık fiyat artışının yüzde 2.5 olduğunu gösterirken, mart ayı itibarıyla gıda fiyatlarındaki artış oranının da yüzde 10.34'ü bulduğunu gösteriyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, üç ayda tarımda fiyatların, enflasyonu üçe katladığını belirterek, “Tarımda aracı kazanıyor. Üretici ucuza satarken, tüketici pahalı yiyor. Tarladan markete kadar fiyatlar birkaç kat artmamalı. Aradaki fahiş fark kapanmalı” dedi.

Tarım ürünlerinde fiyatı, ekim maliyetlerinden işçiliğe kadar bir çok faktör etkilese de aracı ve raf bedelleri katlanan fiyatta en büyük sebep. Üreticiler, “Büyük şehirlerde sebze ve meyvenin fiyatı bizim sattığımızın 10 katı. Biz üretiyoruz, kabzımal kazanıyor” derken, “kabzımal” olarak bilinen komisyoncular da “Fiyatları büyük marketler artırıyor” iddiasında bulunuyor. İstanbul Yaş Meyve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Abdulmuti Baran, “Fiyatı marketler artırıyor. 100 liradan aldıkları ürünü 1000 liraya satıyor. Domatesin hal çıkış fiyatı 50 kuruş, market satış fiyatı ise 5 lira. Pazarda ise 2-3 lira” diyor.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar kuraklığın ardından gelen don etkisinin 2-3 yıl süreceğini, bunun için özellikle fındık, çay, kivi üreticilerinin, fırsatçının eline bırakılmadan desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, üreticinin kredi ve SGK prim borcunun faizsiz ertelenmesini, tekrar ekim yapabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

NEYSE Kİ UCUZLAYAN VAR

Yılın ilk 3 ayında gıda fiyatları, geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 12 arttı. Birçok meyve ve bitkisel ürünün üretimi yüzde 13.81 azaldı. Bu da fiyat artışlarını tetikledi. Üretimde, don etkisiyle yaşanacak azalmanın da yeni fiyat artışlarına sebep olmasından endişe ediliyor. Toplam gıda harcamalarındaki artışın daha yüksek olmasını, mevsim sebebiyle ucuzlayan ürünler engelliyor.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.