Gıdacılardan 'glikoz kotası kalksın' talebi

Gıdacılardan 'glikoz kotası kalksın' talebi

Gaziantep Şekerciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Settar Kıratlı, "Türkiye'de gıda ve içecek sanayi ihracatının 800 milyon dolarlık kısmını, çikolata ve şekerli mamuller oluşturuyor" derken, "Artan talepleri karşılayabilmek için daha fazla glikoza ihti

Glikoz şekerleme sanayi için zorunluluk. Bu nedenle kota kalkmalı" şeklinde konuştu.

Türkiye gofret, şekerleme, bisküvi ve çikolata sanayisinin %30'unu üreten Gaziantepli şekerleme firmalarının üretim hacmi her geçen gün büyüyor.

Gaziantep Şekerciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Settar Kıratlı: 'Şekerleme sektörünün talebi karşılayabilmesi ve daha fazla büyüyebilmesi için, sektörün en önemli hammaddesi niteliğindeki glikoz üretiminin Avrupa Birliği'ndeki gibi şeker kotası kapsamından ve sınırlı üretimden bir an önce çıkartılması gerekiyor. Aksi takdirde dünya ile rekabet etmemiz imkânsız' dedi.

Yaklaşık 9 milyar dolarlık Türkiye'de gıda ve içecek sanayi ihracatının 800 milyon dolarlık kısmını, çikolata ve şekerli mamuller ihracatımız oluşturuyor diyen Settar Kıratlı şöyle devam etti:

Gofret, şekerleme, bisküvi ve çikolata sanayisinin %30'unu üreten Gaziantepli şekerleme firmalarının üretim hacmi ise her geçen gün büyüyor. Artan talepleri karşılayabilmek için daha fazla glikoza ihtiyacımız var. Nişasta bazlı şekerlerin sektöre girmesi ile sektörde çeşitlilik arttı, aynı zamanda önemli bir büyüme yaşandı. Bunun sonucunda, 90'lı yıllar sektörün büyük oranda ihracata yöneldiği ve geliştiği yıllar oldu. Bugün şekerleme ürünlerinde geldiğimiz noktada teknolojik üretimin payı çok büyük. Ancak Türkiye'nin bugün şekerleme ürünlerinde taleplere cevap verebilmesi ve daha fazla büyüyebilmesi için, teknolojik üretimin olmazsa olmazı konumundaki glikoz ihtiyacı karşılanmalıdır. Türkiye'deki şeker politikaları bundan yıllar önce Avrupa Birliği örnek alınarak uygulanmaya başlamıştı. Türkiye'de mevcut duruma göre Pancar Şekerinin, Glikozun ve Fruktozun üretimi şeker kotası ile sınırlandırılıyor. Şekerleme sanayi için glikoz kullanmak, üretim ve kalite süreçleri açısından teknolojik bir zorunluluktur. Bu ürünler üretilirken şeker kullanmak ne kadar zorunlu ise, glikoz kullanmak da o kadar zorunludur. Avrupa Birliğinde hiçbir zaman kota kapsamına alınmayan ve pancar şekeri de dahil olmak üzere tüm şeker türlerinin muadili sayılmayan glikoz, Türkiye'de de biran önce kota kapsamından çıkartılmalıdır. Zaten Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'nun, Ortak Tarım Politikalarının geleceği üzerine haziran ayında yaptıkları toplantıda, AB şeker kotalarının 2017 yılında sona erdirileceği kararı alındı. Aynı karar 25-29 Kasım 2013 tarihleri arasında Londra'da yapılan Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) toplantısında gündeme alınarak, Avrupa Birliği şeker kotalarının 2017 yılında sona ereceği bir kez daha vurgulandı

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.