Gıda ürünlerine yüzde 20'ye varan Ramazan zammı

Gıda ürünlerine yüzde 20'ye varan Ramazan zammı

Son bir ay içinde 20 temel gıda ürününün fiyatı yüzde 21’i aşan ölçüde arttı

Yetkililerin sık sık “Bu Ramazan’da gıda maddelerinde fiyat artışı yok” sözlerine rağmen, gıda ürünlerine büyük oranlarda zam yapıldı. Bir ay içinde 20 temel gıda ürününün fiyatı yüzde 21’i aşan ölçüde arttı.
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) gıda maddelerinin aylık ve haftalık fiyat değişim oranlarını açıkladı. TZOB’un araştırmasına göre, 30 Mayıs-27 Haziran arasında, gıdada 3 ürünün fiyatı değişmezken, 13 ürünün fiyatı azaldı, 20 ürünün fiyatı ise arttı.
Markette en fazla fiyat artışı yüzde 21.6 oranıyla limonda oldu. Limonu yüzde 12.60 zamla kiraz, yüzde 11.40 zamla kuru fasulye, yüzde 10.95 ile sivri biber, yüzde 10.21 ile yeşil soğan, yüzde 10.15 ile marul takip etti.
 
Son bir ay içinde çilek, maydanoz, toz şeker, kuru incir, kuzu eti, dana eti, kırmızı mercimek, süt ve kuru üzüm de çeşitli oranlarda zamlandı.
 
YUMURTAYA SÜRPRİZ ZAM
 
Okulların kapanmasına, yaz sıcaklarının başlamasına ve Ortadoğu’ya dönük ihracatın durmasına rağmen yumurta fiyatı bir ayda yüzde 10 civarında zam gördü. Bir ayda yüzde 9.8 zamlanan yumurtayı yüzde 7 ile fındık, yüzde 6 ile elma, yüzde 4 ile pirinç izledi.
Araştırmaya göre Ramazan’a bir hafta kala gıda maddelerine zam yapılmaya devam edildi. 19-27 Haziran haftasında, 10 ürün zamlandı.
 
TARLA İLE MARKET ARASINDA FİYAT UÇURUMU SÜRDÜ
 
Gıda maddelerinde üretici fiyatı ile hal, pazar ve market fiyatları arasında fiyat farkı yüzde 500’leri aşıyor.
 
Üreticiden kilosu 60 kuruşa alınan domatesin fiyatı halde 84 kuruş, pazarda 1.57 TL ve markette 2.02 TL’ye ulaşıyor. Domatesin üretici fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 236 oranında fark oluşuyor.
 
Aynı fark salatalıkta yüzde 297, sivri biberde yüzde 231, yeşil fasülyede yüzde 152, patlıcanda yüzde 232, kabakta yüzde 312, havuç’ta yüzde 153, maydanozda yüzde 487’ye ulaşıyor. TZOB Başkanı Bayraktar, tarım ve gıdada fiyat istikrarının gerekli olduğuna dikkati çekerek, “Üreticiden tüketiciye ürün uygun fiyatlarla ulaştırılmalı. Üretici de kazanmalı, tüketici de uygun fiyatla tüketebilmelidir” dedi.
 
Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.