Gıda Komitesi ilk kararlarını aldı

Gıda Komitesi ilk kararlarını aldı

Gıda fiyatlarındaki yüksek artışa karşı oluşturulan ‘Gıda Komitesi’ ilk kararlarını aldı. Olağanüstü fiyatlara karşı ilk silah ithalat.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Merkez Bankası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kurumların katılımı ile oluşturulan "Gıda Komitesi"nin gıda fiyatlarındaki artışla ilgili olarak aldığı kararları açıkladı.

Canikli, çiftçi kayıt sistemindeki verilerin, kısa süre içinde hal kayıt sistemine entegre edileceğini belirterek, "Ürün zinciri adım adım takip edilecek. Stokun izi sürülecek" dedi. Canikli, üretiminde daralma ya da fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı hızla ithalat silahının çekileceğini belirtti.

DİJİTAL ORTAMDA STOK ÜRÜNÜN İZİ SÜRÜLECEK

Çiftçi Kayıt Sistemi ile Hal Kayıt Sistemi entegre edilecek. Çiftçi kayıt sistemindeki üretim bilgisi, otomatik olarak hal sistemine girecek. Böylece, çiftçiden markete kadar tüm zincir daha yakından dijital ortamda izlenecek. Örneğin fiyatı 5 liraya kadar çıkan patateste stok öne çıkmıştı. Ürün nerede, stokçunun elinde mi görülecek.

ÇİFTLİKLER SATMIYOR, ET İTHAL EDİLMELİ

Kırmızı ette aslında üretim yeterli. Azalma varsa hemen ithalat gündeme gelecek. Şu anda kırmızı ette karkas ya da canlı hayvan olarak getirilmesini tartışıyoruz. Bazı büyük çiftlikler piyasaya ürün satmıyor. Arzı azaltıp fiyatları yükseltmek istiyorlar. Üretim yeterliyken fiyat artıyorsa, demek ki stok var.

ARZ AZALMASI İTHAL ÜRÜNLE KARŞILANACAK

Gıda enflasyonu, Türkiye'nin üretiminde söz sahibi olduğu ürünler için geçerli. Örneğin, buğday ya da pamukta sıkıntı varsa, ithalat yapılır ve dengeleme sağlanır. Bu et için de geçerli. Arzında azalma beklenen ürün varsa, daha bu ürün piyasaya çıkmadan ithalatla gevşeme olmalı. Arz azalması hemen telafi edilmeli.

haberturk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.